Savoykålsknyte med renfilé och gräddsås

Savoykålsknyte med renfilé och gräddsås
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Savoykålsknyte med renfilé och gräddsås

8

10 steg att laga

14 ingredienser

40 m

Savoykålsknyte med renfilé och gräddsås är en riktigt god huvudrätt som gör sig fint till helgens middag eller fest.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 savoykål
  • salt
  • svamp (efter säsong) [200 g]
  • 2 msk smör
  • 2 gul lök
  • 3 klyfta vitlök
  • 400 g renfilé (eller renstek)
  • matolja (till stekning)
  • 3 dl kalvfond
  • 3 dl grädde
  • soja
  • sherryvinäger
  • 1 burk ingefära, syltad och mixad ingefära
  • ris

Gör så här

  1. Börja med att koka upp rikligt med vatten för kokning av savoykålen.
  2. Separera bladen på savoykålen, och koka sedan i saltat vatten i ca 4 minuter och kyl sedan ner.
  3. Skär svampen och stek sedan med smör, 1 hackad gul lök och 2 hackade vitlöksklyftor.
  4. När svampen är lagom stekt så lägger du den i en bunke och ställer åt sidan.
  5. Tärna renköttet smått och blanda sedan med svampblandningen.
  6. Hacka sista löken och vitlöken och fräs detta i en kastrull med lite matolja (har du några svamprester så lägg med dem också). Tillsätt sedan kalvfond och grädde och låt koka i ca 15 minuter.
  7. Smaka av såsen med soja och sherryvinäger och sila den sedan.
  8. Lägg 1 kålblad på en plastfilm och lägg sedan 2 msk renblandning på kålen, rulla ihop.
  9. Ta sedan ur kålknytena ur plastfilmen och stek i lite olja och smör.
  10. Pensla sedan knytena med syltad ingefära och servera med varm sås och nykokt ris.