Savoiardikex med choklad

koket.se
Savoiardikex
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Savoiardikex med choklad

9 ingredienser

40 m

”Chokladälskarens variant av de klassiska italienska kexen som används till tiramisu. Här bakas de med kakao och kakaonibs samt toppas med rårörsocker eller råsocker innan ugnen. Lycka till!" /Alexander Pelli

Här hittar du recept på Alexanders tiramisu med chokladkex >>

Ingredienser

portioner sats
  • 2 äggvitor, ekologiska [ca 68 g]
  • 1 g salt [1,25 krm]
  • 30 g strösocker, ekologiskt [2,25 msk]
  • 2 äggulor, ekologiska [34 g]
  • 30 g strösocker [2,25 msk]
  • 50 g vetemjöl [0,85 dl]
  • 10 g kakao [0,25 dl]
  • 10 g kakaonibs (valfritt) [0,2 dl]
  • rörsocker (rårörsocker till topping)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, över- och undervärme utan fläkt.
  2. Vispa äggvitan med saltet, när det börjar bli pösigt tillsätter du första delen socker lite i taget. Du ska få en fast och glansig maräng.
  3. Vispa äggulan och andra delen socker tills det blir ljust och pösigt, detta tar ca 5 minuter.
  4. Blanda samman alla de torra ingredienserna men spara kakaonibsen vid sidan.
  5. Blanda äggulan med en mindre mängd maräng. Varva sedan med att sikta i och vända ner en del av det torra ingredienserna och marängsmet tills allting är blandat. Avsluta med att vända i kakaonibs.
  6. Spritsa ut smeten till avlånga eller runda kakor beroende på vilken form/formar som du ska använda. Rundlar om 5-6cm ger upp till 16st kakor beroende på tjocklek och blandning.
  7. Toppa med rårörsocker och baka i 20 minuter med luckan på glänt, sätt en bit aluminiumfolie mellan luckan och ugnen för att hålla den öppen.