Sauerbraten är en genuint tysk specialitet. Braten betyder stek. Den marinerar i en syrlig marinad, därav namnet. Köttet ska ligga i sin marinad i en vecka, så här gäller det att planera i god tid.
Stek: skiva den gula löken. skala och tärna morötterna. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Blanda vin, vinäger, olja, lök, morot, purjo, lagerblad och salt till marinaden. Lägg i köttet. Ställ kallt att marinera en vecka. Vänd då och då.
Ta upp köttet och klappa in salt och peppar. Bryn i smör runt om i het stekgryta. Späd med marinad till 2 cm och låt puttra ca 2 timmar. Späd med mer marinad om det kokar torrt. Ta upp köttet och sila stekskyn.
Sås: Tärna äpplet. Smält smör och mjöl. Späd med stekskyn, rör om. Tillsätt äpplet. Späd med överbliven marinad och vatten till önskad konsistens. Smaka av. Sila såsen.