Sauerbraten

Sauerbraten
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sauerbraten

16 ingredienser

Sauerbraten är en genuint tysk specialitet. Braten betyder stek. Den marinerar i en syrlig marinad, därav namnet. Köttet ska ligga i sin marinad i en vecka, så här gäller det att planera i god tid.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg nötkött av ytterlår
  • 1 flaska rött vin
  • 1 dl vinäger
  • 1 dl olja
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • salt
  • vitpeppar
  • smör
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 äpple
  • stekskyn och lite av marinaden

Gör så här

  1. Stek: skiva den gula löken. skala och tärna morötterna. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Blanda vin, vinäger, olja, lök, morot, purjo, lagerblad och salt till marinaden. Lägg i köttet. Ställ kallt att marinera en vecka. Vänd då och då.
  2. Ta upp köttet och klappa in salt och peppar. Bryn i smör runt om i het stekgryta. Späd med marinad till 2 cm och låt puttra ca 2 timmar. Späd med mer marinad om det kokar torrt. Ta upp köttet och sila stekskyn.
  3. Sås: Tärna äpplet. Smält smör och mjöl. Späd med stekskyn, rör om. Tillsätt äpplet. Späd med överbliven marinad och vatten till önskad konsistens. Smaka av. Sila såsen.