Morfars honungsspjäll med vitkålssallad

Morfars honungsspjäll med vitkålssallad
Foto: TV4

Morfars honungsspjäll med vitkålssallad

Av: Sara Ekman

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Revbensspjäll med smaksättning av honung, nejlika, ingefära och apelsinjuice som serveras med kålsallad.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll, i bitar
  • 1 dl honung
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl apelsinjuice, färskpressad
  • 4 msk kinesisk soja
  • ca 2 msk malen ingefära
  • 1-2 tsk malen nejlika
  • 250 g spetskål (eller vitkål)
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 msk honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl olja
  • 1,5 msk vinäger
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • flingsalt
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden med 1 ½ tsk salt och 2 krm peppar i dubbla plastpåsar.
  2. Lägg i spjällen och låt marinera medan du gör kålsalladen.
  3. Strimla kålen. Blanda med ½ tsk salt. Låt dra i ungefär 30 minuter i en skål.
  4. Skölj av kålen i durkslag och krama ut vätskan.
  5. Skala och pressa vitlöken. Vispa samman senap, honung, pressad vitlök, olja och vinäger.
  6. Häll detta på kålen. Vänd ner persilja strax före servering.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Häll av marinaden men spara den. Lägg spjällen med bensidan upp på ett bakplåtspapper på en plåt.
  9. Grilla dem mitt i ugnen i ca 1 ½ timme. Vänd dem efter halva tiden.
  10. Pensla då och då med marinaden. Dela spjällen och strö över flingsalt.
  11. Koka samman resten av marinaden till en trögflytande konsistens. Häll den över spjällen vid servering.
  12. Servera spjällen med kålsallad och potatis.