Maxims päronpaj

Maxims päronpaj
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Maxims päronpaj

12

15 steg att laga

16 ingredienser

Den blir både god och vacker, denna paj. Gör man den tidigare på hösten kan man garnera med björnbär. /Sanna Töringe

Ingredienser

  • 3-4 päron, helst så många man får plats med
  • 6 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 citron, saften

Mördeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • 2 tsk mjölk

Mandelkräm

  • 150 g sötmandel
  • 1 ägg
  • 1,5 dl florsocker
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 citron, det rivna skalet
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Skala päronen och halvera dem. Ta också bort skaft och kärnhus.
  2. Koka vatten med socker och citron.
  3. Lägg i päronhalvorna. Koka dem halvmjuka. Ta upp och låt rinna av.
  4. Mördeg
    Blanda ingredienserna till mördeg.
  5. Låt vila en timme i kylskåp.
  6. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant.
  7. Ställ in formen i frysen i fem minuter. Är man noga kan man också smörja en bit folie och lägga runt kanten, för att vara säker på att den inte trillar ner. Grädda 15 minuter i 200 gradig varm ugn.
  8. Mandelkräm
    Skålla under tiden mandeln, skala och mal den. Det går bra i matberedare.
  9. Rör ägg, socker och smör fluffigt. Det går också bra i matberedare.
  10. Blanda ner mandeln, mjölet, citronskalet och grädden.
  11. Bred ut krämen i det förbakade mördegsskalet.
  12. Tryck ner päronhalvorna i mandelkrämen.
  13. Grädda pajen i 20-30 minuter.
  14. Pudra gärna pajen med lite extra florsocker.
  15. Ät den kall med crème fraiche eller vispgrädde till.
TIPS!
läs mer
Zucchinifritters med halloumi

Gröna vardagstips!

60 vegorecept under 30 minuter

Läs mer