Buddha light - smoothie med nötter

Buddha light - smoothie med nötter
Foto: Paulina Westerlind
Sanna Ehdin
Sanna Ehdin

Buddha light - smoothie med nötter

6 ingredienser

Nötter är fantastiska små energipaket och funkar jättebra i smoothies. Eftersom de är den mest energirika vegetabiliska födan, var de oumbärliga för stenåldersmänniskan. Receptet är hämtat från boken Sannas smoothies.

Nötter tillhör den ursprungliga kosten som vi har ätit sedan urminnes tider, vilket gör att deras fetter stämmer väl med våra kroppar. Jag tycker om de flesta nötter. I den här smoothien har jag använt hasselnöt, som faktiskt är en av de näringsrikaste nötter du kan hitta. Den har en hög andel omättade fettsyror och är rik på protein, fibrer, vitaminer, magnesium, järn och zink.

Välj helst ekologiskt, så kan du vara säker på att du slipper besprutade nötter. Lite dyrare för plånboken, men mycket bättre för kroppen.

Lite banan ger en god och naturligt söt smak. Dessutom är frukten väldigt rik på kalium – ett mineralämne som bland annat behövs för att reglera kroppens hormonbalans. Kalium har även en viktig funktion i regleringen av blodtrycket och behövs för att både nerver och muskler ska fungera.

Bananer innehåller också mycket vitaminer och magnesium.

Ingredienser

portioner
  • 1 banan
  • 3 msk hasselnötter
  • 1 msk proteinpulver
  • 0,5 dl ev kokosmjölk
  • 2 dl vatten

Till garnering

  • hasselnötter, snabbrostade, till garnering

Gör så här

  1. Skala och dela bananen.
  2. Mixa alla ingredienser väl och servera.
  3. Dekorera gärna med lite hackade och snabbrostade hasselnötter.