Salladsbas med vinägrett

Salladsbas med vinägrett
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Salladsbas med vinägrett

9 ingredienser

30 m

”Valfritt kokt sädesslag tillsammans med lite råhyvlade grönsaker och en enkel vinägrett blir till en god bas att bygga en matigare sallad kring — eller att servera som tillbehör till annat gott så som falafel eller växtbiffar. Grönsakerna kan bytas ut till sådant som är i säsong för tillfället.” /Therese Elgquist

Tips
För att variera rätten kan du byta ut durra mot exempelvis quinoa, mathavre, dinkel, hirs, matvete, vildris eller råris.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1,5 dl durra, okokt
  • 200 g vitkål
  • 1 rödbeta
  • 2 morötter
  • 70 g bladspenat

Rapsvinägrett

  • 3 tsk kallpressad rapsolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk vatten
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

  1. Koka durran enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  2. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten.
  3. Hyvla vitkålen tunt på en mandolin, eller skär tunt med en kniv.
  4. Skala och strimla rödbetan. Skölj av den med kallt vatten så färgar den inte av sig så mycket.
  5. Skubba morötterna och strimla dem tunt.
  6. Sväng runt grönsakerna med vinägretten. Blanda sedan ihop dem med kokt durra och spenat vid servering.