Saint honoré

2 röster
2 h
10

Franskt bakverk med en amerikansk smördeg, också kallad blixtsmördeg i botten. Ovanpå den läggs gräddkrämsfyllda bollar gjorda på pata choux-smet doppade i karamell. Ett riktigt imponerande bakverk att bjuda på.

Visa mer
2 h
10

Du behöver

Amerikansk smördeg

  • 250 g vetemjöl
  • 250 g smör, kallt och skuret i bitar
  • 100 g vatten
  • 20 g äggula
  • 5 g salt
  • 5 g citronsaft
  • Pate choux
  • 100 g mjölk
  • 100 g vatten
  • 80 g smör
  • 4 g salt
  • 125 g vetemjöl
  • 200 g ägg

Chiboust kräm

  • 4 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 170 g mjölk
  • 100 g äggula
  • 60 g strösocker
  • 700 g vispgrädde
  • 30 g cointreau

Karamell

  • 100 g vatten
  • 250 g strösocker
  • 60 g glykos
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Amerikansk smördeg
  2. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra. Plasta degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter. Kavla ut degen och vik den i två stycken treslag. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
  3. Pate choux
    Koka upp allt utom vetemjöl och ägg. Rör ner mjölet och " rosta" på plattan i 3-4 minuter.
  4. Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg, lite i taget. Låt svalna.
  5. Chiboustkräm
    Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och frön, ta från värmen och låt stå i 5 minuter.
  6. Vispa gulor och strösocker. Vänd ner äggulevispet i mjölken och sjud upp till 85 grader.
  7. Lägg i gelatinbladen, ta bort den urskrapade vaniljstången. Kyl krämen till ca 20 grader. Vänd ner spriten.
  8. Vispa grädden och vänd ner i krämen. Lägg i en spritspåse.
  9. Karamell
    Koka alla ingredienser till en ljus karamell, 180 grader, utan omrörning.
  10. Tillverkning och montering
    Sätt ugnen på 210 grader.
  11. Kavla ut smördegen ca 2-3 mm tunn. Stansa ut en cirkel med en tårtring. Nagga med gaffel. Spritsa pate choux-smet ovanpå smördegsbotten med tyll nr 10, lämna 1-2 cm ifrån kanten.
  12. Spritsa ut bollar av pate choux-smeten, med tyll nr 10. Grädda smördegen och bollarna ca 20 minuter.
  13. Doppa bollarna i karamell. Fyll bottnarna med chiboustkräm.
  14. Spritsa fyllning/dekor med chiboustkrämen ovanpå bottnen. Lägg på de karamelliserade och fyllda bollarna runt kanten, karamellsidan uppåt.

Laddar fler recept...