Sahins dolma

Sahins dolma
Foto: TV4
Sahin Erdal
Sahin Erdal

Sahins dolma

15 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • aubergine, torkade och urgröpta (finns att köpa i orientalisk matbutik)

Dolma paste

  • 2 msk rosmarin, hackad
  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • 4 msk färsk persilja, hackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten

Ris med russin och nötter

  • 4 dl ris, välsköljt
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 dl pinjenötter, rostade och hackade
  • 2 dl sultanrussin, hackade
  • 3 msk pul biber (söt turkisk chili)
  • salt
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk korianderfrö, mixad till fint pulver

Gör så här

  1. Börja med att lägga de torkade auberginerna i kokande vatten, låt svälla ca 2 minuter.
  2. Rör ihop alla ingredienser till dolma paste.
  3. Blanda ihop ris, paste, nötter, russin, schalottenlök, pul biber och salt.
  4. Blanda väl och tillsätt sedan olivolja. Fortsätt att blanda runt. Smaka av med mer kryddor och vitlök om det behövs. Det ska vara högt tryck på smakerna, man måste ha lite känsla och hela tiden smaka! Konsistensen på riset ska vara lite kompakt och formbart i din hand, nästan lite krämigt. Känns riset torrt, jobba i lite vatten eller olivolja. Låt riset vila 5-10 minuter.
  5. Smaka av och gå i med något mer av ingridienserna om något saknas, ska vara en fin balans av pul biber, krydda, russin och nötter. Ibland kan mer vitlök behövas.