Sahins auberginedolma

POPULÄRT
koket.se
Sahins dolma
Foto: TV4
Sahin Erdal
Sahin Erdal

Sahins auberginedolma

Av: Sahin Erdal

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

Smakrikt och underbart gott sammanfattar den här rätten bra! Den kräver lite tid men är värd all möda och väntan.

Se Sahin Erdal laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • aubergine, torkade och urgröpta (finns att köpa i orientalisk matbutik)

Dolma paste

  • 2 msk rosmarin, hackad
  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • 4 msk färsk persilja, hackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten

Pul biber -smör

  • 200 g smör
  • 1 dl pul biber
  • 2 dl pinjenötter, grillade och hackade

Kryddigt ris

  • 4 dl ris, tvättat
  • 2 msk pinjenötter, hackad
  • 2 msk sultanrussin, hackad
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk isot bieber (turkisk chili)
  • 3 msk pul biber (söt turkisk chili)
  • 1 dl olivolja

Tillagning

  • tomat
  • blandade örter

Gör så här

  1. Börja med att lägga de torkade auberginerna i kokande vatten. Låt svälla i ca 2 minuter.

Dolma paste

  1. Rör ihop alla ingredienser till dolma paste.

Pul biber -smör

  1. Bryn smöret och tillsätt pul biber när smöret är 80 grader varmt. Addera slutligen pinjenötterna.

Kryddigt ris

  1. Blanda ihop ris, dolma paste, nötter, russin, pul biber och salt.
  2. Jobba in alla ingredienser med riset och blanda runt några minuter, gå i med olivolja och fortsätt blanda runt
  3. Smaka av med mer kryddor samt vitlök om det behövs. Det är gott med mycket kryddor och smak! Konsistensen på riset ska vara lite kompakt och formbart i din hand, nästan lite krämigt. Känns riset torrt så jobba i lite vatten eller olivolja
  4. Låt riset vila i 5–10 minuter.
  5. Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov. Det ska vara en fin balans av pul biber, krydda, russin och nötter. Ibland kan mer vitlök behövas.

Tillagning

  1. Fyll en aubergine med risfyllning. Fyll den hela vägen upp till kanten. Två halverade aubergine borde räcka till en portion.
  2. Fyll bottnen av en kastrull med dina fyllda auberginer, men högst två lager så det inte blir en ojämn kokning.
  3. Fyll kastrullen med vatten, finhackade tomater och örter för smak. Koka i ca 8–10 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och låt vila ca 30 minuter.
  5. Servera med exempelvis yoghurt och pul biber -smöret.