Saftig ricottakaka

NYHET
Saftig ricottakaka
Foto: Charlie Drevstam
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Saftig ricottakaka

13 ingredienser

1 h

En riktigt god ricottakaka som blir extra god med smak av citronsaft och zest i smeten. Perfekt till nästa fikastund!

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 100 g smör, smält
  • 250 g ricotta
  • 2 citroner, saft och finrivet skal
  • 75 g olivolja, extra vergine fruttato
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Till servering

  • 2 dl mascarpone
  • 1 citron, rivet skal
  • 4 msk limoncello
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp.
  3. Rör ihop smör och ricotta till en jämn smet.
  4. Tillsätt citronsaft och citronskal i äggvispet tillsammans med smör och ricotta.
  5. Sikta ned mjöl och bakpulver och häll i saltet.
  6. Smörj en sockerkaksform (24 cm i diameter) med olivolja och strö den med strösocker. Häll i smeten och baka i ugn ca 45 minuter.
  7. Blanda samman mascarpone med citronskal, limoncello och socker.
  8. Servera mascarponeröran till kakan.