Saftig mazarinkaka

Saftig mazarinkaka
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Saftig mazarinkaka

17 ingredienser

1 h 30 m

”Ett av mina bästa smakminnen är när mamma bakade min mormors mazarinkaka till adventsfikat. Med mycket smak av bittermandel och mycket smör så har mormor Nalles mazarinkaka alltid varit en kaka nära hjärtat för mig, speciellt kring jul. Jag hoppas att ni kommer tycka om den, lycka till! /Alexander Pelli”

Tips! Tycker man inte om bittermandel så kan man absolut utesluta den och till exempel tillsätta lite apelsinzest istället. Även i glasyren kan man byta ut vattnet och hälften av äggvitan mot färskpressad apelsinsaft.

Ingredienser

portioner bitar

Kaka

  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 200 g normalsaltat smör, rumsvarmt (ekologiskt)
  • 7,5 g vaniljsocker (ekologiskt) [2,5 tsk]
  • 270 g strösocker (ekologiskt) [3 dl]
  • 2,5 g salt [2 krm]
  • 8-12 bittermandel, rivna [8-12 g]
  • 2 ägg, rumsvarma (ekologiska)
  • 90 g mandelmjöl (ekologiskt) [1,8 dl]
  • 210 g vetemjöl (ekologiskt) [3,5 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 150 g standardmjölk (ekologisk) [1,5 dl]

Glasyr/topping

  • 135 g florsocker (ekologiskt) [2,25 dl]
  • 10 g vatten [2 tsk]
  • 0,75 äggvita (ekologiska) [15 g]
  • 1,5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • sötmandel, rostade och krossade

Gör så här

  1. Rumstemperera alla råvaror samt sätt ugnen på 150–160 grader, över- och undervärme. Smörj och bröa en form som är ca 22–23 cm i diameter.
  2. Rör försiktigt ihop smör, vaniljsocker, socker, salt och riven bittermandel.
  3. Rör ihop äggen i en separat skål och tillsätt sedan försiktigt smörblandningen lite i taget. Skulle smeten skära sig kan du ställa skålen i varmt vattenbad några minuter, rör sedan ihop.
  4. Blanda mandelmjöl och vetemjöl med bakpulvret och tillsätt tre fjärdedelar av blandningen i smeten, vänd ner med en slickepott.
  5. Häll i mjölken och blanda. Sist tillsätter du den sista mängden mjölblandning.
  6. Fyll din smorda och bröade form med smeten och baka i 60–70 minuter. Vänd kakan upp och ner och lämna kvar formen, låt svalna.
  7. Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred ut den på den platta ovansidan, toppa med den krossade mandeln.