Saftig helstekt kalkon

POPULÄRT
Saftig helstekt kalkon
Foto: Tv4

Saftig helstekt kalkon

Av: Anna - Linköping

Från: Halv åtta hos mig

40 ingredienser

7 h

Saftig helstekt kalkon med majsröra, gravy, örtstuffing och tranbärssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kalkon

  • 1 hel kalkon [ca 4,5 kg]
  • 56 g saltat smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 7 dl hönsbuljong

Gravy

  • 110 g saltat smör
  • 3,6 dl gul lök, hackad
  • 30 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 4,8 dl hönsbuljong
  • 1 msk vitt vin
  • 1 msk vispgrädde

Majsröra

  • 280 g majs (i burk)
  • 1,2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 msk saltat smör
  • 1,2 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk parmesanost

Dressing

  • 85 g saltat smör
  • 0,5 gul lök
  • 1 selleristjälken, hackad
  • 1 l krutonger
  • 0,25 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk salvia, torkad
  • 0,5 tsk svartpeppar

Tranbärssås

  • 2,4 dl vatten
  • 200 g strösocker
  • 350 g tranbär
  • 2 tsk apelsinskal
  • 0,5 tsk salt

Potatismos

  • 10 potatisar, oskalade
  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kalkon

  1. Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Smörja in kalkon med smör och krydda med salt och svartpeppar.
  3. Sätt kalkonen i en ugnsform, häll över buljong och täck med aluminiumfolie.
  4. Rosta i totalt 2,5 timme längst ner i ugnen men borsta kalkonen med buljong en gång i halvtimmen.
  5. Ta bort folien och rosta i ytterligare 2 timmar, samt fortsätta att borsta med buljong.
  6. Kalkonen är färdig när innertemperaturen är 80 grader.

Gravy

  1. Koka smör och lök i en kastrull i 12-15 minuter.
  2. Vispa i mjöl och tillsätt salt och peppar.
  3. Tillsätt buljong och koka utan lock i 4-5 minuter eller tills den tjocknar.
  4. Tillsätt vitt vin och grädde.

Majsröra

  1. Blanda ihop majs, grädde, salt, socker, svartpeppar och smör i en kastrull.
  2. Vispa ihop mjölk och mjöl i en skål och blanda ner i kastrullen med majs.
  3. Koka tills det tjocknar.Ta bort från värmen och blanda i parmesanost så den smälter. Servera!

Dressing

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.Tillsätt lök och selleri och sjud i 6-8 minuter.
  3. Blanda ner övriga ingredienser.
  4. Smörj en bakform och flytta över röran. Täck med aluminiumfolie och baka i 30 minuter.
  5. Ta bort folien och baka i 10 minuter till.

Tranbärssås

  1. Blanda vatten och socker i en kastrull på låg värme tills sockret har lösts upp.
  2. Tillsätt tranbär och koka tills de sprängs, ca 10 minuter.
  3. Blanda ner apelsinskal och salt.
  4. Ta bort från värmen och låt svalna helt. Ställ den i kylen och servera kallt.

Potatismos

  1. Dela potatisen i halvor.
  2. Täck med vatten i kastrull och koka potatisen i ca 30 minuter.
  3. Mosa potatisen tillsammans med mjölk, smör, salt och peppar med en potatispress.