Saft på jordgubbar och fläder

2 röster
20 m + 2-3 dagar i kyl
4-5 l färdig saft (späd 1 del konc saft + 2 del vatten)
Saft på jordgubbar och fläder
Foto: Tv4

”Hemkokt saft och sylt var något som alltid fanns hemma under somrarna när jag var liten, så här ska du få en sommarspäckad saft av mig, jordgubbs- och flädersaft! Vill man bara göra flädersaft kan man enkelt strunta i jordgubbarna, så får du en underbart god och frisk saft som svalkar ordentligt!” /Alexander Pelli

Tips! Jag zestar mina citroner istället för att skiva dem, sedan pressar jag i min citronjuice precis innan saften hälls på flaska, detta för att bevara mer smak och att inte få bitterhet av citronens vita skal. Har du inget zestjärn? Använd en potatisskalare, fungerar minst lika bra, se bara till att du får med så lite av det vita från citronen som möjligt.
Spara även jordgubbarna, dem kan du göra till sommarens kanske godaste sylt! Klicka här för recept >>

20 m + 2-3 dagar i kyl
4-5 l färdig saft (späd 1 del konc saft + 2 del vatten)

Du behöver

  • 20 knippe fläderblommor [80-100 g]
  • 12 g citron, zest [2-2,5 st]
  • 400 g jordgubbar, svenska eko [8 dl]
  • 1000 g strösocker, eko [11,1 dl]
  • 1000 g vatten [1 l]
  • 240-280 g citronsaft, färskpressad [2,4-2,8 dl]

Gör så här

  1. Lägg ut dina fläderblommor på en plåt med papper och låt dem ligga där tills du ska hälla sockerlagen över dem. Då slipper du skölja av blommorna och istället låta insekter och annat få falla av naturligt ned på pappret.
  2. Skrubba citronerna under varmt vatten och riv med zestjärn.
  3. Lägg jordgubbarna och din rivna zest i en stor kastrull, blommorna lägger du i precis innan du häller över sockerlagen.
  4. Koka upp socker och vatten, när det kokar lägger du i blommorna med jordgubbarna och häller den kokande lagen över alltsammans.
  5. Låt saften stå övertäckt i 3 dagar i kyl. Sila saften och tillsätt din färskpressade citron efter tycke.
  6. Häll upp i väl rengjorda flaskor, förvara i kyl eller i frys för längre hållbarhet.
26 juni 2020