Saft på jordgubbar och fläder

Saft på jordgubbar och fläder
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Saft på jordgubbar och fläder

2

6 steg att laga

6 ingredienser

20 m + 2-3 dagar i kyl

”Hemkokt saft och sylt var något som alltid fanns hemma under somrarna när jag var liten, så här ska du få en sommarspäckad saft av mig, jordgubbs- och flädersaft! Vill man bara göra flädersaft kan man enkelt strunta i jordgubbarna, så får du en underbart god och frisk saft som svalkar ordentligt!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner4 - 5 l färdig saft (späd 1 del konc saft + 2 del vatten)
  • 20 knippe fläderblommor [80-100 g]
  • 12 g citron, zest [2-2,5 st]
  • 400 g jordgubbar, svenska eko [8 dl]
  • 1000 g strösocker, eko [11,1 dl]
  • 1000 g vatten [1 l]
  • 240-280 g citronsaft, färskpressad [2,4-2,8 dl]

Gör så här

  1. Lägg ut dina fläderblommor på en plåt med papper och låt dem ligga där tills du ska hälla sockerlagen över dem. Då slipper du skölja av blommorna och istället låta insekter och annat få falla av naturligt ned på pappret.
  2. Skrubba citronerna under varmt vatten och riv med zestjärn.
  3. Lägg jordgubbarna och din rivna zest i en stor kastrull, blommorna lägger du i precis innan du häller över sockerlagen.
  4. Koka upp socker och vatten, när det kokar lägger du i blommorna med jordgubbarna och häller den kokande lagen över alltsammans.
  5. Låt saften stå övertäckt i 3 dagar i kyl. Sila saften och tillsätt din färskpressade citron efter tycke.
  6. Häll upp i väl rengjorda flaskor, förvara i kyl eller i frys för längre hållbarhet.