• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Saffransvåfflor med hjortronmylta och grädde

35 röster
20 m
6 stycken
Saffransvåfflor med hjortronmylta och grädde

Dessa frasiga våfflor med brynt smör och saffran i smeten är helt omöjliga att motstå. Bjud med lättvispad grädde och hjortronmylta. 

Gör en "diskvåffla" om våffeljärnet luktar härsket fett eller är smutsigt. Stek denna våffla först och släng om nödvändigt. 



20 m
6 stycken
6 portioner

Du behöver

Diskvåffla

  • 1 dl vatten
  • 20 g salt [1 msk]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]

Saffransvåfflor

  • 300 g grädde, vispad [3 dl]
  • 50 g smör, brynt och saltat
  • 1 g saffran [2 kuvert]
  • 180 g dinkelmjöl [3 dl]
  • salt
  • 2 dl vatten, iskallt

Hjortronmylta

  • 250 g hjortron, frysta
  • 120 g rörsocker (strö) [1,3 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]

Servering

  • 300 g grädde, lättvispad [3 dl]

Gör så här

  1. Saffransvåfflor
    Vispa grädden.
  2. Bryn smöret tills mjölkproteinet börjar karamellisera och dofta nötigt. Vispa under tiden. Dra åt sidan och häll i saffran.
  3. Blanda dinkelmjöl, salt och vatten. Häll sedan i saffranssmöret.
  4. Vänd i grädden i omgångar.
  5. Grädda smeten i våffeljärn tills våfflan blivit ordentligt gyllenbrun. Låt den hellre gå 2 minuter för länge, den ska bli frasig.
  6. Lägg över våfflorna på galler. Varmhåll de på 200 grader i ugnen medan du fortsätter grädda våfflor av smeten.
  7. Hjortronmylta
    Lägg hjortron, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm försiktigt till ett uppkok.
  8. Rör försiktigt runt så att hjortronen inte går sönder. Låt stå i kyl tills det svalnar.
  9. Servering
    Servera våfflan med lättvispad grädde och avsvalnad hjortronmylta.
9 februari 2020