Saffransvåfflor med hjortronmylta och grädde

koket.se
Saffransvåfflor med hjortronmylta och grädde
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Saffransvåfflor med hjortronmylta och grädde

13 ingredienser

20 m

Dessa frasiga våfflor med brynt smör och saffran i smeten är helt omöjliga att motstå. Bjud med lättvispad grädde och hjortronmylta. 

Gör en "diskvåffla" om våffeljärnet luktar härsket fett eller är smutsigt. Stek denna våffla först och släng om nödvändigt.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner stycken

Diskvåffla

  • 1 dl vatten
  • 20 g salt [1 msk]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]

Saffransvåfflor

  • 300 g grädde, vispad [3 dl]
  • 50 g smör, brynt och saltat
  • 1 g saffran [2 kuvert]
  • 180 g dinkelmjöl [3 dl]
  • salt
  • 2 dl vatten, iskallt

Hjortronmylta

  • 250 g hjortron, frysta
  • 120 g rörsocker (strö) [1,3 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]

Servering

  • 300 g grädde, lättvispad [3 dl]

Gör så här

Saffransvåfflor

  1. Vispa grädden.
  2. Bryn smöret tills mjölkproteinet börjar karamellisera och dofta nötigt. Vispa under tiden. Dra åt sidan och häll i saffran.
  3. Blanda dinkelmjöl, salt och vatten. Häll sedan i saffranssmöret.
  4. Vänd i grädden i omgångar.
  5. Grädda smeten i våffeljärn tills våfflan blivit ordentligt gyllenbrun. Låt den hellre gå 2 minuter för länge, den ska bli frasig.
  6. Lägg över våfflorna på galler. Varmhåll de på 200 grader i ugnen medan du fortsätter grädda våfflor av smeten.

Hjortronmylta

  1. Lägg hjortron, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm försiktigt till ett uppkok.
  2. Rör försiktigt runt så att hjortronen inte går sönder. Låt stå i kyl tills det svalnar.

Servering

  1. Servera våfflan med lättvispad grädde och avsvalnad hjortronmylta.