Saffranssoppa med lax

Saffranssoppa med lax
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Saffranssoppa med lax

12 ingredienser

Både lättlagat, snabblagat och till många. Saffran har en distinkt smak som kan varieras med mängden saffran som tillsätts i soppan. Även fetthalten kan regleras med vilken typ av grädde du väljer. Tillsätt räkorna precis före servering. Om de får koka i soppan blir de sega.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg laxfilé
  • 1 kg räkor med skal
  • 1 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1-2 g saffran [2-4 förp]
  • 3,5 dl vitt vin [ca 0,5 flaska]
  • 5 dl grädde
  • 3 l fiskbuljong
  • smör, att steka i
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala räkorna och tärna laxen. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i strimlor. Spara några till dekoration. Skala och hacka vitlöken fint.
  2. Fräs purjo och vitlök i smör tillsammans med vetemjöl och saffran. Häll på vin, grädde och buljong, lite i taget. Låt soppan sjuda i 5 minuter.
  3. Lägg i laxtärningarna i soppan och sjud i 5 minuter. Krydda med salt och peppar. Ta av soppan från värmen och lägg i räkorna. Strö över de sparade purjostrimlorna före servering.