Saffranspannacotta med lingon, glögg och rosèpeppar

Saffranspannacotta med lingon, glögg och rosèpeppar
Foto: Tv4
Dante Zia
Dante Zia

Saffranspannacotta med lingon, glögg och rosèpeppar

5

11 ingredienser

30 m + tid i kyl

“En julig variant på pannacotta! Rosépepparn kommer vara en vattendelare - vissa kommer älska den (som min mamma) och vissa kommer vara mer skeptiska (som min pappa). Smaklig spis och god jul!” /Dante Zia

Ingredienser

portioner6 - 8

Pannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 1 vaniljstång

Glöggkräm

  • 2 dl glögg
  • 2 g agar-agar

Servering

  • ca 30 lingon, frusna
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk rosépeppar, grovmortlad
  • 10-12 hallon, frusna

Gör så här

  1. Pannacotta
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dra i minst 15 minuter. 
  2. Koka upp vispgrädden med strösocker, saffran och en urskrapad vaniljstång. 
  3. När gräddblandningen kokat upp så blanda ner gelatinbladen och häll upp i portionsglas. Jag tycker det är lagom med ca 0,75 dl pannacotta i varje glas. 
  4. Låt stå kallt tills de stelnat, ca 3-4 timmar i kylskåp. Vill du att det ska gå fortare så häll blandningen i större glas så att större yta exponeras mot kylan. Då kyls den snabbare. 
  5. Glöggkräm
    Vispa ihop glöggen med agar-pulvret i en liten kastrull. Värm under omrörning tills det kokar upp. 
  6. Häll vätskan i en ugnsform eller större matlåda av glas. Ställ kallt och kyl tills vätskan stelnat till en gelé. 
  7. Mixa gelén i en mindre matberedare, eller med en stavmixer, tills den är helt slät. Lägg i spritspåse. 
  8. Servering
    Sockra de frusna lingonen. 
  9. Spritsa några glöggkrämstoppar på pannacottan. 
  10. Lägg ut ca 3-4 lingon per pannacotta. Strö över en nypa rosépeppar och avsluta med att toppa pannacottan med små bitar av ett fruset hallon.