Saffranspancake cake med saffranskräm och krossade drömmar

Saffranspancake cake med saffranskräm och krossade drömmar
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Saffranspancake cake med saffranskräm och krossade drömmar

18 ingredienser

Pannkakstårta varvad med saffranskräm och krossade drömmar. En riktigt vacker och underbart god tårta som passar perfekt under julen men även resten av året!

Ingredienser

Saffranskräm

  • 250 g mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 g saffran
  • 50 g rörsocker
  • 60 g äggula [3 st]
  • 20 g majstärkelse
  • 15 g smör

Pancake

  • 400 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 50 g florsocker
  • 1 citron, rasp
  • 1 vaniljstång, fröna
  • 200 g ägg [4 st]
  • 400 g mjölk [4 dl]
  • 200 g vatten, 1,5 dl
  • 1 g saffran
  • 100 g smör, smält

Dekoration

  • drömmar

Gör så här

Saffranskrämen

  1. Häll mjölk, vaniljstång och saffran i en kastrull och låt koka upp, dra sedan kastrullen åt sidan.
  2. Vispa därefter upp råsocker, äggula och majsstärkelse. Vispa ned det i mjölkblandningen och låt koka upp under ständig vispning.
  3. OBS när det börjat koka forsätt vispa och koka i ca 15 -20 sekunder så stärkelsen sväller ut ordentligt. Tillsätt då smöret och blanda väl.
  4. Häll ut på ett bleck. Plasta med plastfilm och ställ in i kylskåp och låt svalna

Pancake

  1. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt citronrasp och frön från vaniljstången.
  2. Blanda ner äggen och häll sedan i mjölken, lite i taget. Rör tills du får en slät smet.
  3. Häll i vattnet och rör om, tillsätt därefter det smälta smöret och saffran. Vispa ordentligt.
  4. Stek smeten till pannkakor i smör tills gyllenbrun på båda sidor, låt sedan svalna.
  5. Lägg samman tårtan med saffranskräm och krossade kakor i mellan varje pannkaka och gör en hög tårta
  6. Dekorera sedan tårtan efter behag med saffranskräm och kakor.