Saffransmunkar med färskost och havtornsmarmelad
Saffransmunkar med färskost och havtornsmarmelad
15 ingredienser
ca 3 h + 12 h
Gudomliga saffransmunkar fyllda med färskost och havtornsmarmelad doppade i apelsinsocker
Ingredienser
Fördeg, munkar
- 150 g vetemjöl
- 25 g jäst
- 175 g mjölk
Munkdeg
- 150 g vetemjöl
- 1 g saffran
- 140 g äggula
- 45 g strösocker
- 150 g smör, rumstempererat
- 3 g salt
- 1 citron, finrivet skal
- 1 vaniljstång, fröna
Apelsinsocker
- 300 g strösocker
- 0,5 apelsin, finrivet skal
Fyllning
- färskost
- havtorn (havtornsmarmelad)
Gör så här
- Blanda socker och apelsinskal till apelsinsockret och låt torka under natten.
- Blanda fördegen i en degblandare i 10 minuter. Låt jäsa och vila 30 minuter.
- Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en smidig deg ca 20 minuter. Låt vila ca 30 minuter.
- Forma till små bullar à ca 30-40 g, låt jäsa ca 45 minuter.
- Fritera munkarna i olja, 170 grader till fin färg.
- Fyll sedan munkarna med t ex färskost och havtornsmarmelad.