Saffransmunkar i kanelsocker

Saffransmunkar i kanelsocker
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Saffransmunkar i kanelsocker

14 ingredienser

30 m + jästid

Friterade saffransmunkar med kanelsocker är ljuvligt gott att njuta av till fikat. Dessa blir extra härliga då de är bakade på fördeg.

Ingredienser

portioner

Fördeg

  • 115 g vatten
  • 1 g saffran
  • 20 g jäst
  • 180 g vetemjöl [3 dl]

Munkar

  • 60 g vit sirap
  • 1 ägg, rumstempererat
  • 35 g smör, rumstempererat och osaltat
  • 2 g salt
  • 2 g bakpulver
  • 2 g hjorthornssalt
  • 260 g vetemjöl [4,33 dl]
  • olja (till fritering)

Kanelsocker

  • 15 g malen kanel
  • 180 g strösocker [2 dl]

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda med degkrok och låt vila i 45 minuter.

Munkar

  1. Blanda fördegen med resten av ingredienserna.
  2. Väg upp degen i bitar om 10 g var och rulla dem runda. Låt munkarna jäsa ute i rumstemperatur i minst 30 minuter.
  3. Värm frityrolja till 170 grader. Doppa munkarna i ungefär 1-2 minuter. Rulla sedan i kanelsocker.
  4. Servera med valfri dipp, sylt och vaniljkräm!