Saffranslängd med pärlsocker och mandel

NYHET
Saffranslängd med pärlsocker och mandel
Foto: Gabriella Dahlman
Karl Fredrik Gustavsson
Karl Fredrik Gustavsson

Saffranslängd med pärlsocker och mandel

Av: Karl Fredrik Gustafsson

Från: Karl Fredrik - Vinterns vackra och goda

18 ingredienser

Denna längd är saftig, generös och guldgul av saffran. En klassisk lusselängd i ny tappning, formad som en fläta och med klippta sidor som reser sig vackert i ugnen. Penslad med sockerlag och dekorerad med pärlsocker och mandel. Vi serverar den varm, på silverbricka i olivhuset, denna luciamorgon. En skiva nygräddad saffranslängd och en kopp kaffe, te eller glögg det är ren och skär decemberlycka! /Karl Fredrik

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl (justera vid behov)

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljpaste (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 150 g mandelmassa, riven
  • 1 äggula
  • 0,5 dl vispgrädde (för extra smetighet)
  • 1 dl hasselnötter, rostade och grovhackade

Till pensling och topping

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • mandelspån
  • sockerlag (koka upp 1 dl vatten + 1 dl strösocker och låt svalna)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 °C). Häll vätskan över jästen, rör till den lösts upp.
  2. Mortla saffranet med lite av sockret och rör ner i degvätskan. Tillsätt resten av sockret, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg och jäs under bakduk i 40–50 minuter.
  3. Rör under tiden ihop fyllningen. Blanda smör, socker och vanilj till en mjuk och fluffig kräm. Tillsätt riven mandelmassa, äggula och grädde. Rör tills allt är ordentligt blandat och smetigt. Vänd ner de grovhackade, rostade hasselnötterna.
  4. När degen jäst färdigt, stjälp upp den på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan som en rulltårta. Lägg rullen på ett bakplåtspapper med skarven neråt och klipp sneda jack nästan hela vägen in mot mitten, ungefär varannan centimeter.
  5. Vik ut varje klippt del åt varsitt håll så att en vacker flätliknande form uppstår. Upprepa med den andra degen. Jäs längderna under duk i ca 30 minuter.
  6. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och mandelspån.
  7. Grädda i 200°C i 15–20 minuter eller tills längderna är gyllene och genomgräddade.
  8. Direkt när längderna kommer ut ur ugnen: pensla rikligt med sockerlag så att ytan blir blank och saftig. Låt svalna något, men servera gärna ljummen!