Saffransgröt med citrussallad

Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Saffransgröt med citrussallad

23 ingredienser

2 dagar

Den här gyllene saffransdesserten som serveras med citrussallad och yoghurtglass passar perfekt i vinter!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Saffransgröt

  • 100 g basmatiris
  • 7 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 g saffran
  • 3 grön kardemumma
  • 100 g strösocker
  • 1 vispgrädde

Citrussallad

  • 1 blodgrapefrukt
  • 1 apelsin
  • 2 clementiner
  • pomelo
  • 1 limefrukt

Citrusgelé

  • 1 dl apelsinjuice
  • 2 dl blodgrapejuice
  • 1 dl limejuice
  • 1 msk cointreau
  • 7 g agar-agar

Servering

  • rörsocker
  • glass (yoghurtglass)
  • mynta

Gör så här

Håll skärmen tänd

Saffransgröt, dag 1

  1. Spola av riset med kallt vatten.
  2. Täck sedan riset med vatten och låt stå i 2 timmar.
  3. Häll av vattnet och sprid ut riset jämnt på en plåt eller ett fat. Låt stå och torka till nästa dag.

Saffransgröt, dag 2

  1. Mixa riskornen i en kryddmixer eller mortel.
  2. Sila bort eventuellt damm/smuts.
  3. Blanda riset med mjölk och grädde.
  4. Tillsätt kryddor och socker.
  5. Koka upp riset och sänk sedan till låg värme och låt sjuda i ca 12-15 minuter tills riset är helt genomkokt. Det är viktigt att du rör under tiden det kokar och sjuder.
  6. Låt riset svalna och vänd sedan ner 1 dl vispad grädde.

Citrussallad

  1. Skala och filea citrusfrukterna.

Citrusgelé

  1. Värm upp all vätska och tillsätt agar-agar. Vispa ihop blandningen och kyl sedan ner.

Servering

  1. Lägg risgröten i portionsskålar.
  2. Toppa gröten med socker och bränn av med gasbrännare.
  3. Fördela citrussalladen och bitar av gelé i varje skål.
  4. Toppa med yoghurtglass och mynta.