Saffransglass med lingonkolasås och maräng

Saffransglass med lingonkolasås och maräng
25 ingredienser
1 h + tid i frys
En magiskt god dessert med smak av saffran och lingonkolasås! En efterrätt med juliga smaker - perfekt att bjuda på till julens alla festliga tillfällen!
Ingredienser
Saffranskräm
- 1 g saffran
- 15 g rom
- 250 g sojagrädde (vispbar)
- 50 g strösocker
- 15 g majsstärkelse
- 10 g margarin
Mandelpraliné
- 300 g sötmandel
- 180 g strösocker
- 40 g vatten
- 3 g flingsalt
Italiensk maräng
- 120 g strösocker (till sockerlag)
- 70 g vatten
- 70 g kikärtsspad
- 0,5 krm strösocker (EJ till sockerlag, blandas med kikärtsspad)
Mandelmousse
- 75 g mandelpraliné
- 120 g italiensk maräng
- 150 g sojagrädde (vispbar)
- 5 g vaniljsocker
Lingonkolasås
- 60 g lingon
- 75 g sojagrädde, vispbar
- 75 g rörsocker
- 75 g ljus sirap
- 0,5 krm salt
- 10 g margarin
Montering
- 0,75 dl sötmandel, rostad och hackad
- flingsalt
Gör så här
Saffranskräm
- Låt saffran dra i rom, gärna över natten.
- Blanda alla ingredienser utom margarin i en kastrull.
- Koka på medelvärme under omröring tills krämen tjocknar.
- Låt margarinet smälta ner i krämen under omrörning.
- Låt svalna.
Mandelpraliné
- Rosta mandel i ugnen, cirka 15 minuter.
- Koka strösocker och vatten till en sockerlag.
- Tillsätt den rostade mandeln. Sockret kommer kristallisera sig, men bara fortsätt röra tills socker smälter och blir gyllenbrunt.
- Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.
- Mixa de karamelliserade mandlarna med flingsalt i en matberedare tills du har en krämig praliné.
Italiensk maräng
- Koka 120 g strösocker och vatten till en sockerlag på 121 grader. När sockerlagen når 110 grader, börja vispa kikärtsspad + 0.5 krm socker på medelhastighet.
- Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
- Fortsätt vispa på medelhög hastighet tills marängen är sval.
Mandelmousse
- Vänd försiktigt ihop mandelpraliné och italiensk maräng.
- Vispa grädde och vaniljsocker lätt och vänd ihop med resten.
Lingonkolasås
- Koka alla ingredienser utom margarin till 104 grader.
- Låt margarinet smälta ner i krämen under omrörning.
- Låt svalna.
Montering
- Vänd ihop mandelmousse och saffranskräm.
- Häll upp i en liten långpanna cirka 25x34cm.
- Ställ i frysen cirka 50 minuter.
- Häll ner 50 g mandelpraliné och blanda med en gaffel.
- Frys ytterligare 2 timmar.
- Skopa upp glassen, toppa med lingonkolasås, mandel och flingsalt.
- Servera!