Saffransfärserade bergtungsfiléer

0 röster
4
Saffransfärserade bergtungsfiléer
Foto: TV4

Både vackert och gott skulle man kunna säga om den här rätten. Det ser trevligt ut med den gyllengula fyllningen, som även ger härlig smak åt anrättningen.

Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g bergtungsfilé
  • 250 g torsk eller koljafilé
  • 1 tsk salt
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,5 g saffran (1 paket)

Vitvinssås:

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl fiskbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Till servering:

  • 4 portioner kokt ris
  • 0,5 röd paprika
  • smör att steka i
  • Kokt broccoli

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Skär torsken i bitar, lägg dem i en matberedare tillsammans med salt, saffran och potatismjöl och kör alltsammans till en jämn färs. Klicka i smöret och kör tills färsen är blandad. Vispa samman ägg, grädde och mjölk och häll ner, lite i taget, i färsen. Bre färsen på bergtungsfiléerna och rulla ihop dem, lägg filéerna i en smord ugnssäker form och ställ dem i ugnen i ca 20 minuter.
  2. Vitvinssås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlöken utan att den tar färg, ta av från värmen och rör ner i mjölet. Koka upp vinet och buljongen. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan, spä redningen med vätskan, lite i taget umder omrörning. Krydda med salt och peppar och låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då. Sila såsen.
  3. Hacka paprikan i mindre bitar och fräs dem i smör, krydda med salt och peppar. Rör ner paprikan i det kokta riset och servera till fisken och såsen.
18 maj 2009

laddar fler recept

Laddar fler recept