Segmjuka saffranscookies med en fyllning av len cheesecake och syrliga lingon, varvade med bitar av vit choklad. En lätt beroendeframkallande kaka som är given till advent.
Rör färskosten till en krämig konsistens i en skål.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker, blanda försiktigt till en jämn smet. Undvik att röra för kraftigt, då blir smeten för lös.
Spritsa ut smeten på en plåt/bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen (det går också bra att klicka ut med hjälp av två teskedar). Toppa med sockrade lingon. Frys tills den ska användas.
Cookie-deg
Blanda saffran och citronsaft i en liten skål.
Vispa ihop smör, strösocker, sirap och saffran med elvisp till en krämig smet. Tillsätt ägget och vispa kort igen.
Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Arbeta ihop till en jämn, krämig deg.
Vänd ner den vita chokladen och blanda försiktigt tills allt är jämnt fördelat.
Plasta in bunken och låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Dela degen i lika stora delar, à 80 g för 15 stora cookies. Gör du dem mindre, tänk på att de kräver något kortare gräddningstid.
Platta ut varje degbit, lägg en cheesecakefyllning i mitten och vik över kanterna. Nyp försiktigt ihop till en boll.
Placera kakbollarna på plåtar med generöst mellanrum.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills de fått lite färg längs kanterna och ytan inte längre är blank. Grädda en plåt i taget.
Låt kakorna vila på plåten i ca 3 minuter innan de flyttas till galler för att svalna.
Om du vill kan du toppa med extra vit choklad och sockrade lingon medan kakorna fortfarande är varma.
Servera direkt eller förvara i lufttät burk på mörk och sval plats.