Saffransbröd med mandel- och vaniljfyllning
Saffransbröd med mandel- och vaniljfyllning
12 ingredienser
Klassisk saffransbulle eller krans som gömmer en kräm på vanilj och mandelmassa.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 175 g smör
- 1 g saffran [2 förp]
- 2 dl strösocker
- 5 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1,5 l vetemjöl [ca 900 g]
- ägg, till pensling
Mandel- och vaniljfyllning
- 60 g mandelmassa, riven
- 40 g smör, rumstemperatur
- 1 dl strösocker
- 1-2 msk vaniljsocker
Gör så här
- Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 grader.
- Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev i resten av mjölet.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen så det blir en jämn smet och låt den stå i rumstemperatur, så att den är bredbar.
- Kavla ut degen och bre ut fyllningen och gör sedan en rulle och skär bitar eller vik den dubbel och gör snurror.
- Vill du i stället göra en krans så delar du rullen med fyllningen i mitten men låter den sitta ihop på en av kortändarna. Tvinna de två delarna och lägg ihop till en krans.
- Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter. (Längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.)
- Låt brödet svalna på galler under bakduk.