Saffransbröd

Saffransbröd
Foto: TV4

Saffransbröd är tradition, både till Lucia och till jul. Baka en rejäl deg till Lucia. Forma kusar eller lussekatter av halva degen och baka ut flätor eller kransar av den andra halvan. Frys hälften och spar till jul, så har du en del av julbaket gjort!

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 75 g jäst
  • 300 g smält smör
  • 250 g strösocker
  • 1,1 kg vetemjöl
  • 200 g russin
  • 2 msk konjak
  • 0,75 g saffran (1 1/2 paket)
  • 0,5 msk salt
  • 1 vaniljstång
  • 1 ägg (till pensling)

Gör så här

  1. Värm mjölk, smör, saffran och vaniljstång till 37°. Rör ut jästen i degspadet och tillsätt socker och konjak. Blanda saltet med mjölet och rör ner det, arbeta samman degen och tillsätt slutligen russinen.
  2. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Vält ut degen på bordet och dela i bitar som formas till lussekatter. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek.
  3. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 10 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg.
Kommentera receptet

Fler goda recept