Saffransbrioche

Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Saffransbrioche

17 ingredienser

2 h + tid i kyl

Jonas Svensson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på den här lyxiga desserten bestående av stekt saffransbrioche med karamell, vaniljglass och pistagenötter.

Ingredienser

portioner

Saffransbrioche

  • 25 g jäst, färsk
  • 0,5 dl mjölk, kall
  • 6 ägg (medelstora eller stora)
  • 500 g vetemjöl
  • 1 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 40 g strösocker
  • 275 g smör, rumstempererat

Pensling

  • ägg

Karamell

  • 150 g strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 15 kardemummakapslar (görna)
  • 1 bit kanelstång

Servering

  • smör (till stekning)
  • mjölk
  • 4 dl vaniljglass
  • 4 msk karamell
  • 1 dl pistagenötter

Gör så här

Saffransbrioche

  1. Rör ut jästen i en bunke med mjölken.
  2. Vispa i äggen och tillsätt mjöl, saffran, salt och socker.
  3. Kör degen på låg hastighet i 5 minuter.
  4. Sänk till låg hastighet och tillsätt lite smör i taget.
  5. Öka hastigheten till lite över medel när allt smör är tillsatt. Kör degen i ytterligare 5-10 minuter.
  6. Täck skålen med plastfolie.
  7. Låt degen jäsa på köksbänken i 1,5 timmar.
  8. Ställ sedan in skålen i kylen över natten.
  9. Smörj en brödform lätt med lite smör eller olja.
  10. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den snabbt. Det är viktigt att degen inte blir varm medan du jobbar med den.
  11. Lägg brödet i formen och låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Pensling

  1. Pensla brödet med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter på 180 grader.
  2. Låt brödet svalna på galler.

Karamell

  1. Värm en panna och strö sedan i socker.
  2. När sockret börjar få färg så tillsätt vatten och låt det koka ihop.
  3. Tillsätt kardemumma och kanel när karamellen börjar få önskad konsistens.
  4. Dra sedan pannan åt sidan.

Servering

  1. Värm en stekpanna med lite smör.
  2. Skiva brödet och vänd skivorna i mjölk.
  3. Stek brödskivorna i pannan tills de är gyllene.
  4. Servera brödskivorna med vaniljglass och toppa med karamell samt krossade pistagenötter