Sabzi polo

Maryam Madaresi

Sabzi polo

7 ingredienser

1 h

Sabzi polo är ris som kokas med väldoftande örter och serveras ofta med fisk eller bara kokosabzi.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl ris
  • 3-5 dl blandade örter, hackade (dill, persilja, koriander, gräslök eller purjolök)
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 3 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl olja (eller 50 g smör)

Gör så här

  1. Det finns två olika sätt att tillaga rätten.

Enkelt sätt för mindre sällskap

  1. Skölj och koka riset med örter, olja, vitlök och kryddor i en och samma gryta med ca 8 dl vatten under lock.
  2. När vätskan reducerats så klä locket i en ren kökshandduk, sänk värmen och låt det stå på spisen för ångkokning.

För större sällskap

  1. Koka riset i saltat vatten och silar av efter 7–10 minuter beroende på rismärket. Riset ska inte vara överkokt utan ha en lite hård kärna kvar.
  2. Häll olja i botten av en kastrull och varvar ris, örter och den hackade vitlöken. Lägg på locket och låt stå på spisen på medelvärme. Efter 20 minuter börjar riset ånga.
  3. Smällt 50 g smör och blanda den 0,5 dl vatten och häll över riset.
  4. Klä locket i en ren kökshandduk, sänk värmen något och låt riset stå i ytterligare ca 30 minuter tills det känns fluffigt och torrt.