Högrevsgryta med kantareller Scanscan logo svg

Så lyckas du med högrevsgrytan!

Högrev är en styckningsdetalj av nötkött som passar perfekt för långkoket. För vad passar bättre en mörk höstkväll än en mustig högrevsgryta? Här tipsar vi om hur du lyckas med att laga grytor med smakrikt och mört kött.

Val av kött

Det är inte enbart kryddningen och tillagningen av grytan som spelar roll för ett lyckat resultat, utan även ditt val av kött. Redan i butiken kan du välja att köpa svenskt kött och det gör stor skillnad - både på smaken och för miljön.

Scan artikel högrev kossa Sverige har världens duktigaste bönder när det kommer till låg klimatpåverkan och bra djuruppfödning. Vetskapen om att djuren behandlas väl gör i sin tur att maten smakar bättre på tallriken. Att välja svenskt kött är inte bara bra för klimatet, utan är även en kvalitetsstämpel på ditt kött!

I Sverige har vi en djurskyddslag i världsklass, som bland annat säkerställer att djuren får vistas i en miljö som tillgodoser deras naturliga beteenden och behov. Sanda Skattmansö ligger mitt i ett kuperat kulturlandskap i Uppland och djuren betar stora delar av året i ett naturreservat. Gården delar ansvaret för skötseln av naturreservatet med Länsstyrelsen och det är tack vare djurens betande som landskapet kan bevaras och kan hållas öppet. Läs gärna mer om arbetet på gården här>>


Smaker

Högrev är en mycket prisvärd styckdetalj. Den kräver dock sin långa koktid för att få fram smakerna och en fin, mör konsistens. En högrevsgryta är perfekt till helgen, då den sköter sig själv på spisen eller i ugnen i ett par timmar.
När högrevet får koka ihop länge så kommer smakerna från köttet fram, och du kan variera kryddningen i all oändlighet. Här är ett par exempel på smakkombinationer som framhäver köttets goda smak:

  • Rödvin
  • Köttbuljong
  • Lagerblad
  • Rotfrukter
  • Peppar

Här har vi tagit fram två riktigt goda recept på mustiga högrevsgrytor, och där du får den absolut godaste grytan genom att välja svenskt kött.
Den här mustiga högrevsgrytan med kantareller blir perfekt att bjuda på i helgen!

Världens godaste chiligryta hittar du receptet på här!

Fler goda recept med svenskt, hållbart kött från Scan

Smakrik fläskfilégryta Scan
Högrevsgryta med kantareller Scan
ENKELT
Höstens godaste salsicciagryta Scan
Grillad flankstek med chimichurri Scan
Goda korvtacos Scan
Familjens falukorvsburgare Scan
Ramen med bacon Scan NY