Knivhybrid

Så förvarar du knivarna rätt

Löst och ledigt i kökslådan är inte melodin för dig som vill behålla skärpan på dina knivar. Med rätt förvaring ökar du knivarnas livslängd. Här tipsar vi om tre olika varianter för hemmaköket.

Knivblock

Med ett knivblock får du plats med många knivar på ett samlat ställe. Knivblock finns i flera olika storlekar och material, alltifrån trä och plast till block med självslipande yta. Blocken ger en praktisk förvaring som också kan bli en fin inredningsdetalj i köket.

Knivlist

En knivlist ovanför köksbänken gör att du får en bra överblick för vilka knivar du har, dessutom är de alltid nära till hands. Passar extra bra i ett litet kök då de inte stjäl plats från lådor och bänkyta. Listen är magnetisk och därmed inte kompatibel med keramiska knivar.

Knivväska

Proffskockens favorit. Men en knivväska kan du lätt ta med dig dina favoritknivar till sommarstugan eller i båten utan att riskera att varken du eller knivarna skadas. Knivväskor finns både som mjuka och hårda varianter där den mjuka tar liten plats och enkelt kan rullas ihop och förvaras i en låda.

3 tips för skarpa knivar!

  • Skrapa inte med den vassa sidan mot skärbrädan. Varje gång du drar med knivens egg mot skärbrädan försämrar det skärpan. Använd istället knivens ovansida för att skrapa ner det som du har skurit.
  • **Diska för hand. **Det diskmedel som används i diskmaskinen innehåller ämnen som är frätande och därmed förstör knivens egg. Mest skonsamt är att diska för hand i ljummet vatten.
  • Undvik djupfrysta och hårda livsmedel. Om du skär i hårda ben, kokosnötter eller djupfrysta livsmedel riskerar du att kniven skadas eller i värsta fall går av.