Lönneberga Grillad citronkyckling med sparrisLönneberga logo rektangel

Så blir du grillmästare i sommar!

Kol eller briketter, direkt eller indirekt värme - vad gäller egentligen? Med rätt tekniker och verktyg kan du snabbt ta din grillning till nästa nivå!

1. Kol vs briketter

Grillkol är brinner snabbare än briketter och ger snabbt höga temperaturer för den där efterlängtade grillsmaken. Grillbriketter brinner mer jämnt och passar bra för långsam tillagning av stora köttstycken.

![Grillade kycklingspett med somrig potatissallad](https://img.koket.se/standard-large/lonneberga-grillade-kycklingspett-med-somrig-potatissallad.png.jpg)
Ska du bara grilla på några kycklingspett räcker grillkol gott och väl! Det går dessutom snabbare.

2. Tänd med matolja!

Tändvätska är praktiskt om du vill tända grillen snabbt. Se bara till att vara försiktig och låta tändvätskan brinna av ordentligt innan du börjar grilla för att undvika att smaken överförs till maten.

Men visste du att man kan använda matolja för att tända grillen? Detta är en naturligare och mer miljövänlig metod än att använda tändvätska, och funkar faktiskt precis lika bra! För extra snabb tändning kan man hälla lite matolja på ett ark hushållspapper som man lägger bland kolen/briketterna.

![Grillad citronkyckling med sparris](https://img.koket.se/standard-large/lonneberga-grillad-citronkyckling-med-sparris.png.jpg)
Grillad citronkyckling med sparris - en riktig hit i sommar!

3. Direkt vs indirekt värme

För att få den ultimata grillytan men samtidigt behålla matens saftighet är det bra att dela upp grillen i två delar - en som är varmare och en som är något svalare. Direkt värme är perfekt för mat som tillagas snabbt, så som kycklingspett, grönsaker, tunna köttbitar och korvar. Den höga temperaturen hjälper till att ge maten en härlig grillyta samtidigt som den behåller sin saftighet.

Indirekt värme används för att tillaga större köttstycken. Det kan också användas för att laga klart mat som legat på direkt värme och fått en bra yta, men som behöver lite högre innertemperatur. Placera bara maten på sidan av värmen och lägg på locket - på så sätt funkar grillen som en ugn!

![Grillad kyckling med spanska potatisar & salsa verde](https://img.koket.se/standard-large/lonneberga-grillad-kyckling-med-spanska-potatisar-salsa-verde.png.jpg)
Kycklingbröstfilé kan ibland behöva ligga lite på indirekt värme för att bli genomstekt.

4. Smaksätt med marinad

All mat smakar bättre med marinad! Preppa helst några timmar innan så att köttet eller kycklingen verkligen drar åt sig av marinaden.

Lönneberga 3 olika produkter Tips! Med Lönnebergas färdigmarinerade kyckling behöver du inte tänka på att preppa någon marinad. Det är bara att öppna förpackningen och lägga rakt på grillen. Perfekt för spontana och avslappnade grillkvällar i sommar!

5. Glöm inte tillbehören

Potatissallad är kanske det vanligaste tillbehöret till grillat. Inte undra på med tanke på hur gott det är! Föredrar du krämig potatissallad eller en med vinägrett?
![Kycklingspett med honungsdressad potatissallad & spetskål](https://img.koket.se/standard-large/lonneberga-kycklingspett-med-honungsdressad-potatissallad-spetskal.png.jpg)
Honungsdressad potatissallad med grillad spetskål är en riktig storfavorit hos många!

Glöm inte att man även kan grilla frukt och grönt som tillbehör! Hur låter till exempel kycklingklubbor med grillad ananas, BBQ-sås och lime?
![Kycklingklubbor med grillad ananas & BBQ-sås](https://img.koket.se/standard-large/lonneberga-kycklingklubbor-med-grillad-ananas-bbq-sas.png.jpg)

Sommarens bästa grillrecept

Lönneberga BBQ-tacos i tortillabröd
Lönneberga Grillad citronkyckling med sparris
Lönneberga Korean BBQ-bowl med sesammajo