Rykande Bäckedalsgryta

NYHET
Rykande Bäckedalsgryta ny
Foto: TV4

Rykande Bäckedalsgryta

25 ingredienser

2 h 30 min

Den här rustika grytan med viltkött, potatis och rökt sidfläsk blir en god rätt att servera när du får gäster.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 800 g grytbitar av älg (och grytbitar av hjort)
  • 1 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 tsk svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g champinjoner (färska)
  • 2 msk smör
  • vatten (för att vispa ur stekpannan)
  • 8 dl vatten
  • 2 morötter, i slantar
  • 4 msk kalvfond (och viltfond)
  • 3 lagerblad
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprika
  • 0,5 tsk sweet chilisås
  • 1 msk honung
  • 100 g tomatpuré

Servering

  • rökt sidfläsk
  • smör (till stekning av sidfläsk)
  • kokt potatis
  • lingonsylt
  • bröd (gärna olivbröd)

Gör så här

Gryta

  1. Skär köttet i mindre bitar.
  2. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med olja. Salta samt peppra och lägg sedan köttet i en gryta.
  3. Pudra över vetemjölet och blanda runt det med köttbitarna.
  4. Hacka lök, vitlök samt champinjoner och stek det i smör. Lägg över i grytan.
  5. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
  6. Häll i vatten, morötter, fond, lagerblad, gelé och kryddor.
  7. Låt puttra i minst 2 timmar.

Servering

  1. Skär sidfläsket i små bitar.
  2. Stek sidfläsket i en het stekpanna med smör.
  3. Servera viltgrytan med kokt potatis, rökt sidfläsk, lingonsylt och olivbröd.