Ryggbiff med jordärtskockskräm och rostade tomater

22 röster
4

Bra stekt ryggbiff som serveras med en kräm på jordärtskocka och parmesan samt ugnsrostade tomater. Perfekt helgmiddag när du vill äta något extra gott.

Toms tips! Gräddmjölken som du silar bort från jordärtskockorna kan du spara och använda i t ex soppa.

Visa mer
4

Du behöver

Ryggbiff

  • 600 g ryggbiff (i 4 bitar)
  • olja och smör
  • salt och svartpeppar
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 knippe backtimjan

Rostade småtomater

  • 600 g cocktailtomater i olika färger (röda, gula, gröna och orangea)
  • 1 tsk socker
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk olivolja
  • några kvistar timjan
  • salt
  • 1 kruka basilika

Jordärtskockskräm

  • 600 g stor jordärtskocka (400 g skalad)
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 dl parmesan, riven
  • salt

Rå jordärtskocka

  • 2 jordärtskockor

Garnering

  • smörgåskrasse
  • basilika
  • nyriven parmesan

Gör så här

  1. Rostade småtomater
    Dela tomaterna på längden. Blanda med socker, vitlök, olivolja, timjan och salt. Lägg på en plåt med snittytan uppåt, på så sätt torkar tomaterna ut istället för att bli vattniga.
  2. Rosta i ugnen på 175 grader varmluft ca 15-20 minuter, tills de mjuknat och fått lite färg. Blanda upp med hackad basilika innan servering.
  3. Jordärtskockskräm
    Koka skockan mjuk i gräddmjölken. Sila bort vätskan och mixa slät i blender med smör och parmesan. Smaka av med salt.
  4. Rå jordärtskocka
    Skiva i tunna stavar och lägg i isvatten tills servering.
  5. Ryggbiff
    Salta och peppra köttet. Stek i olja och smör ca 2-3 minuter på varje sida, tillsätt vitlök och timjan. Låt vila några minuter innan servering.
  6. Servering
    Lägg upp en skiva ryggbiff, en klick kräm och toppa med rostade tomater samt färskriven parmesan.
10 februari 2018

Fler goda recept