Ryggbiff med jordärtskockskräm och rostade tomater

koket.se
Ryggbiff med jordärtskockskräm och rostade tomater
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Ryggbiff med jordärtskockskräm och rostade tomater

24 ingredienser

Bra stekt ryggbiff som serveras med en kräm på jordärtskocka och parmesan samt ugnsrostade tomater. Perfekt helgmiddag när du vill äta något extra gott.

Toms tips! Gräddmjölken som du silar bort från jordärtskockorna kan du spara och använda i t ex soppa.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ryggbiff

  • 600 g ryggbiff (i 4 bitar)
  • olja
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 knippe backtimjan

Rostade småtomater

  • 600 g cocktailtomater i olika färger (röda, gula, gröna och orangea)
  • 1 tsk strösocker
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk olivolja
  • några kvistar timjan
  • salt
  • 1 kruka basilika

Jordärtskockskräm

  • 600 g jordärtskocka [400 g skalad]
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 dl parmesanost, riven
  • salt

Rå jordärtskocka

  • 2 jordärtskockor

Garnering

  • krasse
  • basilika
  • parmesanost, nyriven

Gör så här

Rostade småtomater

  1. Dela tomaterna på längden. Blanda med socker, vitlök, olivolja, timjan och salt. Lägg på en plåt med snittytan uppåt, på så sätt torkar tomaterna ut istället för att bli vattniga.
  2. Rosta i ugnen på 175 grader varmluft ca 15-20 minuter, tills de mjuknat och fått lite färg. Blanda upp med hackad basilika innan servering.

Jordärtskockskräm

  1. Koka skockan mjuk i gräddmjölken. Sila bort vätskan och mixa slät i blender med smör och parmesan. Smaka av med salt.

Rå jordärtskocka

  1. Skiva i tunna stavar och lägg i isvatten tills servering.

Ryggbiff

  1. Salta och peppra köttet. Stek i olja och smör ca 2-3 minuter på varje sida, tillsätt vitlök och timjan. Låt vila några minuter innan servering.

Servering

  1. Lägg upp en skiva ryggbiff, en klick kräm och toppa med rostade tomater samt färskriven parmesan.