Ryggbiff av dovhjort med råstekt potatis och rödvinssås

POPULÄRT
Ryggbiff av dovhjort med råstekt potatis och rödvinssås
Foto: Tv4

Ryggbiff av dovhjort med råstekt potatis och rödvinssås

Av: Joakim- Alingsås

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h

Ryggbiff av dovhjort med råstekt potatis och rödvinssås är en populär rätt till en festlig måltid.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ryggbiff

  • 600-800 g ryggbiff från dovhjort
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan
  • 3-4 enbär
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 2-3 msk kryddsmör (med smak av vitlök eller örter)
  • olja
  • smör

Råstekt delikatesspotatis

  • 900 g delikatesspotatis
  • olja
  • smör

Rödvinssås

  • 0,5 förp bacon
  • 2-3 bananschalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 70 cl rött vin
  • 3 lagerblad
  • redning
  • salt
  • peppar
  • smör

Haricots verts

  • haricots verts

Gör så här

Ryggbiff

  1. Putsa ryggbiffen från hinnor och salta och peppra köttet efter behag. Linda in köttet i färsk timjan.
  2. Lägg ner köttet i vakuumpåsen tillsammans med enbären, vitlöksklyftorna och kryddsmöret. När köttet är i påsen försluter du påsen med din vakummaskin.
  3. Ställ in sous viden på 57 grader och låt köttet ligga i minst två till tre timmar. Torka av köttet när det är klart och stek det max en minut på varje sida i en mycket het stekpanna. Använd gärna olja och smör, då oljan tål en högre temperatur och minimerar risken för att köttet blir bränt.

Råstekt delikatesspotatis

  1. Skölj av delikatesspotatisen och dela den i lagom stora bitar, på mitten eller i fyra delar beroende på storlek.
  2. Hetta upp en stekpanna och häll i olja. När pannan och oljan är varm lägger du i potatisen. Rör runt då och då så du inte bränner potatisarna.
  3. När dem börjar klara, dra ner värmen lite och tillsätt en rejäl klick smör och låt dem götta till sig.

Rödvinssås

  1. Hacka och skär bacon och lök i små bitar och fräs dem i kastrull så att de får lite färg.
  2. Tillsätt vinet. Lägg i lagerbladen och sänk värmen på plattan. Lägg på locket och låt det stå och sjuda på plattan minst 1 timme. Det gör inget om det får stå lite längre.
  3. Därefter silar du bort löken, baconen samt lagerbladen och red av såsen i 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och smör.

Haricot verts

  1. Koka upp vatten så att det stormkokar, häll i haricots verts och låt dem ligga i cirka 1 minut.