Ryggbiff av dovhjort med potatiskaka

Ryggbiff av dovhjort med potatiskaka
Foto: Tv4

Ryggbiff av dovhjort med potatiskaka

Av: Nicklas - Linköping

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Ryggbiff av dovhjort med potatiskaka, gräddsås och kantareller.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1000 g potatis
  • 1000 g ryggbiff (av dovhjort)
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 250 g smör
  • ca 1 dl mjölk
  • ca 1 msk vispgrädde
  • 500 ml bearnaisesås
  • 25 g parmesanost, riven
  • 500 g grön sparris
  • 1 krm salt
  • 1 ml citronsaft
  • 200 g kantareller (gula)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0,5 l vispgrädde
  • 3 msk oxfond

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skala potatisen och koka dem mjuka.
  3. Förbered det upptinade köttet genom att krydda och massera in svartpeppar och salt.
  4. Fräs varje sida av köttet i ca 3-4 minuter på högsta värme så det får fin gyllenbrun färg. Spara skyn till såsen.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i ca 45 minuter, eller använd termometer. När köttet uppnår 57 grader är köttet medium. Lägg sedan folie över köttet.
  6. Häll av vattnet från potatisen. Tillsätt smör och mosa potatisen med en potatisstöt.
  7. Häll i mjölk och grädde och rör om med en elvisp.
  8. Forma potatismassan till kakor på en plåt och gör gropar med en sked i varje kaka. Fyll groparna med bearnaisesås.
  9. Strö över parmesanost och sätt in i ugnen i ca 10 minuter, eller tills potatiskakan fått gyllenbrun färg.
  10. Sjud grön sparris i ca 15 minuter ihop med salt, tillsätt även några droppar citronsaft.
  11. Bryn kantarellerna.
  12. Ta skyn från köttet, strö maizena över och vispa så det blir en klumpfri sås.
  13. Tillsätt 0,5 l vispgrädde och oxfond. Låt sjuda under omrörning några minuter.