Rulltårts-tårta med lime och hallon

koket.se
Rulltårts-tårta med lime och hallon
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Rulltårts-tårta med lime och hallon

15 ingredienser

30 m + tid i kyl

Gör en festlig tårta av rulltårtsbitar! Det blir både gott och fint.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Botten

  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl [180 g]
  • 1 dl potatismjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl standardmjölk

Limesocker

  • 1 dl strösocker
  • 1-2 limefrukter

Hallonfyllning

  • 3 dl hallonsylt
  • 2 limefrukter

Servering

  • vispgrädde, lättvispad
  • färska bär (t.ex. hallon)
  • färska örter (t.ex. citronmeliss)
  • florsocker

Gör så här

Botten

  1. Värm ugnen till 225 grader varmluft.
  2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och luftigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta sedan ner blandningen i äggsmeten. Vänd runt till en jämn smet.
  4. Tillsätt mjölken och vänd ihop utan att luften försvinner ur smeten.
  5. Fördela smeten lika på två plåtar med bakplåtspapper (det ska bli två rulltårtor). Bred ut till ett jämnt lager.
  6. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 4–5 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

Limesocker

  1. Mät upp sockret i en skål. Riv i limeskal och blanda.
  2. Strö limesockret över bottnarna. Lägg ett bakplåtspapper på båda bottnarna och vänd upp och ner så att den ligger mot köksbänken. Dra försiktigt av bakplåtspappren från bottnarna.

Hallonfyllning

  1. Mät upp hallonsylten i en skål.
  2. Riv ner limeskalet från båda limefrukterna och pressa ner saften från en lime i skålen. Blanda och fördela sedan sylten på bottnarna i ett tunt lager.
  3. Rulla ihop bottnarna från långsida till långsida och rulla sedan in rulltårtorna i bakplåtspapper. Låt vila i kylen i minst 1 timme.

Servering

  1. Skär rulltårtorna i ca 4 centimeter breda bitar.
  2. Stapla bitarna som en pyramid på ett fat.
  3. Spritsa ut grädden och dekorera med färska bär och örter. Pudra till sist florsocker över.