Rulltårta med bär och vit choklad

Rulltårta med bär och vit choklad
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Rulltårta med bär och vit choklad

9

22 ingredienser

1 h + tid i kyl

”Vit chokladfyllning med härlig färskost och vanilj tillsammans med syrliga bär, kan det bli bättre? Här ska vi göra en rulltårta som mer liknar en tårta än en längd. Man kan även göra små bakelser av den vilket passar perfekt till utflykten eller om man vill göra en dessert av den. Lycka till!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner

Vit chokladganache

  • 150 g vit choklad
  • 0,5 vaniljstång, märgen
  • 7,5 g honung
  • 150 g vispgrädde (40%) [1,5 dl]

Sylt

  • 75 g björnbär [1,1 dl]
  • 75 g hallon [1,1 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 15 g citronsaft, färsk [1 msk]

Botten

  • 2 äggulor
  • 18 g strösocker [1,3 msk]
  • 2 äggvitor
  • 30 g strösocker [2,25 msk]
  • 0,5 vaniljstång, märgen
  • ca 1 krm salt
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,55 dl]
  • 2 g bakpulver [0,4 tsk]
  • ca 1 krm salt
  • 25 g vispgrädde, 40% [0,25 dl]
  • florsocker

Färskostfyllning

  • chokladganache
  • 225 g färskost [2,25 dl]

Dekoration

  • färska bär

Gör så här

  1. Vit chokladganache
    Smält den vita chokladen över vattenbad, var försiktig så att den inte bränns. Tillsätt sedan vaniljen.
  2. Koka upp honung och grädde.
  3. Häll gräddblandningen över chokladen sakta samtidigt som du blandar, det kommer bli grynigt i början för att sedan bli en blank och fin ganache. Rör ordentligt i slutet och täck med plastfilm direkt mot ganachen. Låt stå i kylen minst 4 timmar.
  4. Sylt
    Väg upp allt i en kastrull och koka upp, skumma av eventuellt skum och gör ett syltprov när den känns klar. Tar ca 10–20 minuter att koka beroende på kastrull och spis. Låt svalna och sätta sig, det tar ca 4 timmar.
  5. Botten
    Sätt ugnen på 230 grader, över och undervärme (ej fläkt).
  6. Vispa upp äggulorna med 18 g socker tills det är mer än dubbla volymen, det tar ca 5 minuter.
  7. Vispa upp äggvitorna med saltet i en separat skål, viktigt att skålen är ren och torr.
  8. När vitorna börjar skumma tillsätter du 30 g socker och vaniljen i två omgångar. Vispa till en vit fast maräng, ca 5 minuter.
  9. Vänd ner ägguleskummet i marängen med en slickepott.
  10. Sikta ner alla torra ingredienser och vänd ihop försiktigt. Tillsätt slutligen grädden.
  11. Bred ut smeten i ett tunt lager på ett bakplåtspapper som är ca 24x28 cm. Baka botten i övre mitten av ugnen ca 4–5 minuter.
  12. Sikta ett tunt lager florsocker över bottnen och vänd över den på ett nytt papper som ligger på en kall plåt. Låt svalna.
  13. Färskostfyllning
    Vispa samman ganache och färskost försiktigt för hand tills fyllningen tjocknar och är fast men glansig. Om fyllningen övervispas blir den grynig.
  14. Montering av tårta
    Lossa pappret från bottenen, sitter det fast går det bra att fukta pappret en aning.
  15. Stryk först ut ett tunt lager sylt på bottnen och sedan ett tunt lager färskostfyllning ovanpå, använd ungefär hälften av fyllningen. Ställ in bottnen i kylen i ca 30 minuter.
  16. Skär bort kanterna så kakan får raka kanter. Dela sedan din botten på längden i 6 jämna längder.
  17. Rulla ihop den första längden som en vanlig rulltårta och ställ på höjden. Ta sedan en ny längd och rulla den runt den stående rullen, som om att du klär in den, fortsätt tills alla längder är slut.
  18. Dekorera med den sista färskostfyllningen och färska bär.
  19. Montering av bakelser
    Vill du göra bakelser rullar du ihop hela bottnen på längden och delar i 5–6 bitar och ställer på högkant. Spritsa på sista fyllningen och dekorera med färska bär.