Den här klimatsmarta middagen bjuder på ugnsbakad rotselleri som stekts krispig och smakrik med raz el hanout. Serverad med krämig svamp och vildand blir det här en riktigt festlig rätt.
Ingredienser
4 - 6
Bakad rotselleri
1 rotselleri (ekologisk svensk)
2 msk rapsolja, kallpressad
2 kvistar färsk timjan
1 msk ras el hanout (finns att köpa i butik)
Krämig svamp
1 gul lök
150 g svamp
4 dl dinkel, förkokt
2 dl havregrädde
salt
svartpeppar
1 kruka libbsticka
Vildand
4 ankbröst (gärna vildand)
salt
peppar
Servering
200 g mangold (eller grönkål)
1 dl lingon, frysta
strösocker
salt
svartpeppar
Gör så här
Bakad rotselleri
Skrubba rotselleri noga runt om. Ringla över rapsolja och lägg på timjan.
Vik in i rotsellerin i smörpapper och baka i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 93 grader.
Tag ut och låt svalna. Pudra en sidan med raz el hanout och bryn rotsellerin hastigt i stekpanna innan servering.
Krämig svamp
Finhacka löken fint och fräs mjuk i lite matolja.
Tillsätt skivad svamp och fräs hastigt.
Slå i dinkel och häll på havregrädde. Sjud tills såsen blivit krämig. Smaka av med salt, svartpeppar och strimlad libbsticka.
Vildand
Putsa vildanden ren. Salta och peppra.
Bryn anden hastigt runt om. Baka sedan i ugnen på 150 grader tills den har en innertemperatur på 50 grader. Tag ut och låt vila i 2 minuter.
Servering
Råstek mangold till servering.
Lägg upp den krämiga svampen, rotsellerin och mangolden på tallrikar. Fördela lättsockrade lingon ovanpå.