Rotselleri ”raz el hanout” med krämig svamp

Rotselleri ”raz el hanout” med krämig svamp
Foto: Tv4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Rotselleri ”raz el hanout” med krämig svamp

19 ingredienser

1 h

Den här klimatsmarta middagen bjuder på ugnsbakad rotselleri som stekts krispig och smakrik med raz el hanout. Serverad med krämig svamp och vildand blir det här en riktigt festlig rätt.

Ingredienser

portioner4 - 6

Bakad rotselleri

  • 1 rotselleri (ekologisk svensk)
  • 2 msk rapsolja, kallpressad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 msk ras el hanout (finns att köpa i butik)

Krämig svamp

  • 1 gul lök
  • 150 g svamp
  • 4 dl dinkel, förkokt
  • 2 dl havregrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kruka libbsticka

Vildand

  • 4 ankbröst (gärna vildand)
  • salt
  • peppar

Servering

  • 200 g mangold (eller grönkål)
  • 1 dl lingon, frysta
  • strösocker
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Bakad rotselleri

  1. Skrubba rotselleri noga runt om. Ringla över rapsolja och lägg på timjan.
  2. Vik in i rotsellerin i smörpapper och baka i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 93 grader.
  3. Tag ut och låt svalna. Pudra en sidan med raz el hanout och bryn rotsellerin hastigt i stekpanna innan servering.

Krämig svamp

  1. Finhacka löken fint och fräs mjuk i lite matolja.
  2. Tillsätt skivad svamp och fräs hastigt.
  3. Slå i dinkel och häll på havregrädde. Sjud tills såsen blivit krämig. Smaka av med salt, svartpeppar och strimlad libbsticka.

Vildand

  1. Putsa vildanden ren. Salta och peppra.
  2. Bryn anden hastigt runt om. Baka sedan i ugnen på 150 grader tills den har en innertemperatur på 50 grader. Tag ut och låt vila i 2 minuter.

Servering

  1. Råstek mangold till servering.
  2. Lägg upp den krämiga svampen, rotsellerin och mangolden på tallrikar. Fördela lättsockrade lingon ovanpå.
  3. Skär upp vildanden och servera till.