Rostbiff med gräddsky

Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Rostbiff med gräddsky

2

12 ingredienser

1 h

Vad sägs som en härlig söndagsmiddag bestående av rostbiff med gräddsky? Alltid en lyckad och omtyckt rätt!

Ingredienser

portioner4

Stek och sås

  • 500 g rostbiff (av kalv)
  • 20 g smör
  • 2 gula lökar, grovskivade
  • 1 morot, skalade och grovskivade
  • 0,5 purjolök, sköljd och grovskivad
  • 6 dl kalvbuljong
  • 12 cl porter
  • 2 ansjovisfiléer
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 gelé, samma som ska serveras
  • salt
  • vitpeppar, nymald

Gör så här

  1. Bryn köttet i smöret tillsammans med lök, morot och purjolök. Lägg i en djup ugnsform eller kastrull som kan stå i ugnen.
  2. Häll buljong och porter i formen, täck med folie eller lock. Brässera i ugnen på 175 grader tills köttet är 56 grader i mitten. Brässerar du oxstek som behöver mer tid för att bli mör är 68 graders innertemperatur en bra måttstock. 
  3. Ta upp köttet och låt det vila till servering.
  4. Sila över buljongen i en kastrull. Tillsätt ansjovis och reducera till hälften.
  5. Häll i grädden och låt koka cirka 15 minuter. Smaka av såsen med gelé, salt och peppar. 
  6. Skiva steken vid servering och skeda lite sås över köttet, servera extra sås vid sidan.
TIPS!