Rostbiff med hasselbackspotatis

1 röst
1 h
4-8

Rostbiff med hasselbackspotatis, rödvinssås och ugnsrostade tomater blir en ljuvlig rätt till helgen middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
4-8

Du behöver

  • 1,5 kg rostbiff

Marinad

  • 1 dl kinesisk soja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 kruka timjan

Ugnsrostade körsbärstomater

  • 400 g körsbärstomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • peppar

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 2 krm torkad timjan
  • 4 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 0,5 msk majsstärkelse

Hasselbackspotatis

  • 8 fasta potatisar (jämnstora) [ca 600 g]
  • 50 g smör
  • salt
  • malen vitpeppar
  • 2 msk parmesan, riven

Serveras med

  • chimichurri
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Marinad
    Lägg rostbiffen i dubbla plastpåsar, häll över marinaden och låt stå i kylskåpet cirka 1 dygn. Vänd gärna påsen några gånger så marinaden fördelas över köttet.
  2. Rostbiff
    Krydda köttet med salt och peppar och sätt i en köttermometer så att spetsen hamnar mitt i köttbiten. Lägg i en ugnsfast form och ställ mitt i ugnen på 225 grader och stek tills termometern visar 59-60 grader för medium. Det tar cirka 90 minuter.
  3. Ugnsrostade körsbärstomater
    Lägg tomaterna, gärna tillsammans med kvisten, i en ugnssäker form.
  4. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta dem på 200 grader i cirka 20 minuter eller tills tomaterna mjuknat.
  5. Rödvinssås
    Skala och hacka schalottenlöken grovt, skala moroten och skär i skivor.
  6. Fräs i hälften av smöret tills löken är mjuk. Tillsätt 1 tsk strösocker och tomatpuré, fräs ytterligare i någon minut.
  7. Tillsätt vin, timjan, kalvfond och vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda på svag värme utan lock i cirka 30-40 minuter.
  8. Sila och mät upp såsen, det ska vara cirka 3 dl. Späd med vatten om det är en mindre mängd, låt sjuda ytterligare om det är mer. Häll tillbaka såsen i pannan och smaka av med salt och peppar.
  9. Blanda maizena med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och låt koka upp.
  10. Hasselbackspotatis
    Värm ugnen till 200 grader.
  11. Skala potatisarna och skär i cirka 3 mm tunna skivor, men så att de håller ihop i botten. Använd gärna en träsked till hjälp.
  12. Lägg sedan potatisen i en smord ugnsfast form. Smält hälften av smöret och pensla potatisarna. Strö över salt och peppar.
  13. Baka potatisarna i ugnen i cirka 45 minuter på 200 grader. Efter halva tiden, pensla på resten av det smälta smöret. Strö på parmesanen de sista 10 minuterna. Känn med en sticka att potatisen är mjuk.

Laddar fler recept...