Rostade rotfrukter med surdegskrutonger och kryddsmör
Rostade rotfrukter med surdegskrutonger och kryddsmör
22 ingredienser
40 min
Rödbetor, gulbetor, rotselleri, jordärtskockor rostas tillsammans i ugn och toppas vid servering med ett supergott aromsmör, krispiga surdegskrutonger och rostade solrosfrön. En perfekt vegomiddag av det festligare slaget. Tips! Rotfrukterna går att variera, välj efter smak och säsong.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
Örtsmör
- 100-150 växtbaserat matfett, rumsvarmt (eller smör)
- 0,5-1 dl persilja, finhackad
- 1 klyfta vitlök, riven
- 1 tsk torkad dragon
- 1 tsk torkad timjan
- 1 röd chilifrukt, finhackad
- 1 citron, rivet citronskal
- salt
- svartpeppar, nymalen
Ugnsrostade rotfrukter
- 200 g rödbeta
- 200 g gulbeta
- 200 g rotselleri
- 200 g jordärtskocka
- 200 g delikatesspotatis
- 2 msk olivolja
- 3-4 timjankvistar
- salt
- svartpeppar, nymalen
Krispiga surdegskrutonger
- 2-3 skivor surdegsbröd
- 3 msk rapsolja
- salt
Topping
- solroskärnor
Gör så här
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Blanda/vispa samman ingredienserna till smöret. Smaka av och låt stå och dra.
- Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg på en plåt och ringla över olivolja. Lägg på timjankvistarna. Salta och peppra.
- Sätt in i ugnen och låt rostas tills de blir mjuka och gyllene.
- Plocka ut inkråmet i brödet och stek krispigt i olivolja. Lägg över på hushållspapper och salta lätt.
- Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna.
- Toppa de rostade rotfrukterna med krispiga krutonger och örtsmöret som får smälta ned ovanpå. Avsluta med att strö över de rostade solroskärnorna.