Rostade rotfrukter med smetana och saltgurka

koket.se
Rostade rotfrukter med smetana och saltgurka
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Rostade rotfrukter med smetana och saltgurka

12 ingredienser

30 m

Siri Barje bjuder på en höstig och mustig rätt med ugnsrostade rotfrukter som serveras med dinkel, belugalinser och en sås på smetana, saltgurka och honung.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg gulbeta
  • 500 g morot
  • 4 dl dinkel
  • 2 dl belugalinser
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka dill
  • 2 dl smetana
  • 3 msk honung
  • 3 hela saltgurkor
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta betorna och morötterna, dela rotfrukterna i klyftor och stavar och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över olja och rosta i ugnen i ca 25 minuter.
  3. Koka dinkel och linserna för sig efter anvisning på paketet. Hacka dillen.
  4. Blanda ihop linser och dinkel när det fortfarande är varmt tillsammans med dijon, olivolja, salt och peppar. Låt svalna något och blanda sedan ned hackad dill, spara lite till servering.
  5. Hacka saltgurkan. Vänd ned den i smetenan tillsammans med 2 msk honung. Salta och peppra.
  6. Servera betorna, morötterna och dinkelblandningen med såsen. Ringla på resterande honung och toppa med hackad dill.

Glöm inte att matsortera skal från rotfrukterna för en mer hållbar matlagning, och njut av din rostade rotfrukter. /Köket-redaktionen