Rostade kardemummabullar med rabarber

Rostade kardemummabullar med rabarber
Foto: TV4
Benjamin IngrossoTea Malmegård 2016
Benjamin IngrossoTea Malmegård 2016

Rostade kardemummabullar med rabarber

4

18 ingredienser

1 h

Rostade kardemummabullar med rabarber, mjölksorbet och salt kolasås med rosmarin. Tips! Här hittar du Teas bästa recept på kardemummabullar >>

Ingredienser

portioner
  • 4 kardemummabullar
  • 50 g smör

Mjölksorbet

  • 500 g mjölk
  • 125 g rörsocker
  • 20 g honung

Kanelinkokt rabarber

  • 4 stjälkar rabarber, späd (ca 100 g skalad)
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl rörsocker
  • 1 kanelstång
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin

Saltkolasås med rosmarin

  • 210 g rörsocker [2 dl + 2 msk]
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 165 g ljus sirap [1 dl + 1 msk]
  • 60 g smör
  • 0,25 tsk salt
  • 1 kvist rosmarin

Garnering

  • 1 dl pistagenötter

Gör så här

  1. Rostade kardemummabullar
    Tärna bullarna till stora krutonger. Smält smöret på medelhög värme i en stor stekpanna. Lägg i bullarna och stek tills kanterna börjar ta färg. Vi vill ha krispiga kanter och mjukt inkråm.
  2. Mjölksorbet
    Värm mjölken med resten av ingredienserna tills sockret smälter. Låt svalna. Kör i glassmaskin.
  3. Kanelinkokt rabarber
    Skala och skiva rabarbern i bitar om cirka 2-3 cm.
  4. Koka upp resterande ingredienser och lägg i rabarberbitarna. Dra från värmen och slå över rabarbern. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden men tanken är att rabarbern ska vara lätt tillagad och inte kokt.
  5. Saltkolasås med rosmarin
    Väg upp alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar. Låt svalna något. Häll upp på kanna.
  6. Servering
    Lägg rabarbern i botten på en djup tallrik. Toppa med rostade kardemummabullar, en kula mjölksorbet och varm kolasås vid sidan av. Garnera med pistagenötter och gärna lite harsyra om den är i säsong.