Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör

Foto: Tv4
Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör
10 ingredienser
1 h
Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör, friterad salvia och rödbetsspiraler är en både festligt och välsmakande förrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Hasselnötssmör
- 150 g smör
- 0,5 dl hasselnötter
- 1 krm salt
Jordärtskockor
- 1 kg jordärtskocka
- 3 msk rapsolja
Friterad salvia och rödbetsspiraler
- 1 kruka salvia
- 1-2 rödbetor
- 2-3 dl rapsolja
Timjansalt
- flingsalt
- torkad timjan
Gör så här
Hasselnötssmör
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme tills det är 125 grader, eller börjar bli ljusbrunt.
- Häll upp smöret i en skål och ta bort bottenskiktet. Sätt in det i kylen tills det kallnat.
- Rosta hasselnötterna på medelvärme i en torr stekpanna.
- Gnid av skalet med en kökshandduk och finhacka nötterna.
- Vispa upp smöret med en elvisp och blanda i nötterna. Krydda med salt.
- Sätt ugnen på 175 grader.
Jordärtskockor
- Skrubba jordärtskockorna. och halvera skockorna på mitten.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Ringla över olja och tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter, eller tills de är mjuka.
Friterad salvia och rödbetsspiraler
- Repa bladen från salvia.
- Skala rödbetorna och fäst dem i en spiralizer. Veva och klipp av spiralerna något med en sax om de blir väldigt långa.
- Hetta upp oljan till 160 grader för fritering av salvia och 180 grader för fritering av rödbetsspiralerna.
- Fritera bladen och rödbetsspiralerna i oljan tills de fått fin färg.
- Låt rinna av på hushållspapper.
Timjansalt
- Blanda flingsalt med torkad mortlad timjan efter tycke och smak.
Servering
- Ta ut jordärtskockorna och strö över timjansalt. Servera med det brynta hasselnötssmöret, friterad salvia och rödbetsspiraler.