Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör

Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör
Foto: Tv4

Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör

Av: Sandra - Vänersborg

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h

Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör, friterad salvia och rödbetsspiraler är en både festligt och välsmakande förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hasselnötssmör

  • 150 g smör
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 1 krm salt

Jordärtskockor

  • 1 kg jordärtskocka
  • 3 msk rapsolja

Friterad salvia och rödbetsspiraler

  • 1 kruka salvia
  • 1-2 rödbetor
  • 2-3 dl rapsolja

Timjansalt

  • flingsalt
  • torkad timjan

Gör så här

Hasselnötssmör

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme tills det är 125 grader, eller börjar bli ljusbrunt.
  2. Häll upp smöret i en skål och ta bort bottenskiktet. Sätt in det i kylen tills det kallnat.
  3. Rosta hasselnötterna på medelvärme i en torr stekpanna.
  4. Gnid av skalet med en kökshandduk och finhacka nötterna.
  5. Vispa upp smöret med en elvisp och blanda i nötterna. Krydda med salt.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.

Jordärtskockor

  1. Skrubba jordärtskockorna. och halvera skockorna på mitten.
  2. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ringla över olja och tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter, eller tills de är mjuka.

Friterad salvia och rödbetsspiraler

  1. Repa bladen från salvia.
  2. Skala rödbetorna och fäst dem i en spiralizer. Veva och klipp av spiralerna något med en sax om de blir väldigt långa.
  3. Hetta upp oljan till 160 grader för fritering av salvia och 180 grader för fritering av rödbetsspiralerna.
  4. Fritera bladen och rödbetsspiralerna i oljan tills de fått fin färg.
  5. Låt rinna av på hushållspapper.

Timjansalt

  1. Blanda flingsalt med torkad mortlad timjan efter tycke och smak.

Servering

  1. Ta ut jordärtskockorna och strö över timjansalt. Servera med det brynta hasselnötssmöret, friterad salvia och rödbetsspiraler.