Rostad tomatsoppa med smördegsnurror
Rostad tomatsoppa med smördegsnurror
17 ingredienser
1 h
Ta vara på sommarens goda tomater och gör en härlig soppa! Servera festliga smördegsnurror till och rätten är komplett.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
Tomatsoppa
- ca 1,5 kg tomat (mixa gärna olika sorter)
- 2 rödlökar
- 6 klyftor vitlök
- 1 röd chilifrukt (valfritt)
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 8 dl vatten, kokhett
- 2 dl grädde
- ca 1 dl färska örter (eller 2 tsk torkade örter)
- salt
- svartpeppar
Smördegssnurror
- 1 smördegsplatta [250 g]
- 0,75 dl pesto
- 100 g parmesanost
Pensling (valfritt)
- 1 ägg, uppvispat
- sesamfrön
Gör så här
Soppa
- Värm ugnen till 225 grader, över och undervärme.
- Dela tomaterna och löken i klyftor och lägg på en plåt.
- Tillsätt skalad vitlök och chili.
- Ringla olivolja över och strö på salt.
- Tillaga mitt i ugnen i ca 20-30 minuter tills tomaterna fått en fin yta.
- Lägg över grönsakerna från ugnen i en gryta och mosa dem lite lätt med en träslev.
- Smula över buljong, tillsätt hett vatten och mixa soppan med en staxmixer till önskad konsistens.
- Låt soppan puttra under lock i ca 10-15 minuter.
- Tillsätt sedan grädde och låt puttra i ca 5 minuter till.
- Smaka av med salt och peppar.
Smördegssnurror
- Värm ugnen till 225 grader, över och undervärme.
- Bred pesto på smördegsplattan och toppa med riven parmesan.
- Rulla ihop smördegsplattan från långsidan, som om du skulle göra kanelbullar.
- Skär ut snurror som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla snurrorna med uppvispat ägg och toppa med sesamfrön.
- Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter tills snurrorna fått en gyllene yta.