Rostad tomatsoppa med smördegsnurror

koket.se
Rostad tomatsoppa med smördegsnurror
Foto: Tv4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Rostad tomatsoppa med smördegsnurror

17 ingredienser

1 h

Ta vara på sommarens goda tomater och gör en härlig soppa! Servera festliga smördegsnurror till och rätten är komplett.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tomatsoppa

  • ca 1,5 kg tomat (mixa gärna olika sorter)
  • 2 rödlökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 8 dl vatten, kokhett
  • 2 dl grädde
  • ca 1 dl färska örter (eller 2 tsk torkade örter)
  • salt
  • svartpeppar

Smördegssnurror

  • 1 smördegsplatta [250 g]
  • 0,75 dl pesto
  • 100 g parmesanost

Pensling (valfritt)

  • 1 ägg, uppvispat
  • sesamfrön

Gör så här

Soppa

  1. Värm ugnen till 225 grader, över och undervärme.
  2. Dela tomaterna och löken i klyftor och lägg på en plåt.
  3. Tillsätt skalad vitlök och chili.
  4. Ringla olivolja över och strö på salt.
  5. Tillaga mitt i ugnen i ca 20-30 minuter tills tomaterna fått en fin yta.
  6. Lägg över grönsakerna från ugnen i en gryta och mosa dem lite lätt med en träslev.
  7. Smula över buljong, tillsätt hett vatten och mixa soppan med en staxmixer till önskad konsistens.
  8. Låt soppan puttra under lock i ca 10-15 minuter.
  9. Tillsätt sedan grädde och låt puttra i ca 5 minuter till.
  10. Smaka av med salt och peppar.

Smördegssnurror

  1. Värm ugnen till 225 grader, över och undervärme.
  2. Bred pesto på smördegsplattan och toppa med riven parmesan.
  3. Rulla ihop smördegsplattan från långsidan, som om du skulle göra kanelbullar.
  4. Skär ut snurror som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Pensla snurrorna med uppvispat ägg och toppa med sesamfrön.
  6. Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter tills snurrorna fått en gyllene yta.