Rostad pumpa med len ostkräm
Rostad pumpa med len ostkräm
17 ingredienser
30 m
Rostad pumpa med len ostkräm, rostade hasselnötter, citron och gröna skott är en rätt som hyllar hösten!
Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser
Rostad pumpa
- 800 g pumpa, utan skal (t.ex. uchiki kuri, butternut eller annan god matpumpa)
- 2 klyftor vitlök, med skal (stora)
- 2 rödlökar
- 2 kvistar rosmarin (timjan eller annan ört)
- 2 msk rapsolja (eller olivolja)
- salt
- peppar
- ev chiliflakes
- 1 citron, rivet skal
Ostkräm
- 1 dl grädde
- 100 g ost (smakrik svensk, lagrad ost t.ex. västerbotten, wrångebäck eller liknande)
- 2 äggulor
- ca 2 dl neutral rapsolja
- 1-2 msk citronsaft
- salt
Servering
- 50 g hasselnötter, rostade
- 2 dl ärtskott (gröna skott)
Gör så här
Rostad pumpa
- Värm ugnen till 175 grader.
- Skär pumpan i grova skivor, ca 2 cm tjocka.
- Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Krossa vitlöksklyftorna med skalet på och klyfta rödlöken. Lägg på plåten tillsammans med rosmarinkvistarna.
- Ringla olja över och krydda med salt och peppar samt eventuellt chiliflakes.
- Rosta i mitten av ugnen tills pumpan och löken är mjuk och har börjat få fin färg. Ta ut och låt svalna något.
Ostkräm
- Koka upp grädden, ta bort från värmen och rör ner riven ost tills den smälter. Låt svalna.
- Rör sedan ner äggulorna i ostkrämen.
- Tillsätt oljan droppvis under tiden som du mixar krämen med en stavmixer. Fortsätt mixa tills du har en slät och fluffig majonnäs-liknande kräm. Smaka av med citron och salt.
Servering
- Bred ut ostkrämen på en tallrik och lägg ut pumpan ovanpå.
- Toppa med krossade rostade hasselnötter, gröna skott och eventuellt lite riven ost. Krydda med lite salt och peppar. Servera!