Rostad kyckling med krispigt ris och örtsallad
Rostad kyckling med krispigt ris och örtsallad
15 ingredienser
1 h
Kyckling med ris och sallad är en klassisk kombination som nu når en ny festlig nivå!
Se Tove Nilsson laga receptet

Ingredienser
- 1 hel kyckling
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk olivolja
- 1 citron
- 4 dl sushiris (japanskt)
- 4 dl vatten
- 4 dl blandade örter (t.ex. koriander, mynta, dill, persilja och basilika)
- 1 silverlök (eller roscofflök)
- 1 tsk strösocker
- 1 msk vinäger
- 50 g smör
- salt
- nymalen svartpeppar
Servering
- sallad
- yoghurt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tryck in vitlöksklyftorna i kycklingen och gnid in skinnet med salt och peppar.
- Rosta kycklingen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och stycka upp.
- Blanda den nygrillade kycklingen med 2 msk olivolja, skal från en citron och saften från en halv citron.
- Lägg riset i blöt i 20 minuter.
- Skölj och sila sedan av riset.
- Blanda riset med 4 dl vatten i en kastrull. Koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Täck med plastfolie och lock. Låt sjuda i 20 minuter.
- Ta av kastrullen från värmen och låt ånga i ytterligare 5 minuter. Häll ut på ett fat och låt svalna något.
- Plocka örterna och lägg i kylen.
- Strimla löken tunt och blanda med socker och vinäger.
- Hetta upp en stekpanna med rundad kant. Smält smör och olja och lägg ned riset i pannan. Tryck till så det bildas en fast kaka. Stek på medelvärme, du ska höra att det börjar poppa lite om riset och att det blir krispigt i kanterna.
- Vänd på riset mot en tallrik och stek på andra sidan. Det ska bildas ett jämt krisp runt riset.
Servering
- Servera kycklingen tillsammans med det krispiga riset, sallad och en klick yoghurt.