Rostad kyckling med krispigt ris och örtsallad

koket.se
Rostad kyckling med krispigt ris och örtsallad
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Rostad kyckling med krispigt ris och örtsallad

15 ingredienser

1 h

Kyckling med ris och sallad är en klassisk kombination som nu når en ny festlig nivå!

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • 4 dl sushiris (japanskt)
  • 4 dl vatten
  • 4 dl blandade örter (t.ex. koriander, mynta, dill, persilja och basilika)
  • 1 silverlök (eller roscofflök)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk vinäger
  • 50 g smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • sallad
  • yoghurt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tryck in vitlöksklyftorna i kycklingen och gnid in skinnet med salt och peppar.
  3. Rosta kycklingen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och stycka upp.
  4. Blanda den nygrillade kycklingen med 2 msk olivolja, skal från en citron och saften från en halv citron.
  5. Lägg riset i blöt i 20 minuter.
  6. Skölj och sila sedan av riset.
  7. Blanda riset med 4 dl vatten i en kastrull. Koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Täck med plastfolie och lock. Låt sjuda i 20 minuter.
  8. Ta av kastrullen från värmen och låt ånga i ytterligare 5 minuter. Häll ut på ett fat och låt svalna något.
  9. Plocka örterna och lägg i kylen.
  10. Strimla löken tunt och blanda med socker och vinäger.
  11. Hetta upp en stekpanna med rundad kant. Smält smör och olja och lägg ned riset i pannan. Tryck till så det bildas en fast kaka. Stek på medelvärme, du ska höra att det börjar poppa lite om riset och att det blir krispigt i kanterna.
  12. Vänd på riset mot en tallrik och stek på andra sidan. Det ska bildas ett jämt krisp runt riset.

Servering

  1. Servera kycklingen tillsammans med det krispiga riset, sallad och en klick yoghurt.