Rostad kål med sojamajonnäs

Tove Nilsson recept

Rostad kål med sojamajonnäs

9 ingredienser

1 h

Brysselkål och grönkål hör julen till och här bjuder Tove Nilsson på ett riktigt gott recept.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
4 - 6 portioner
  • 200 g grönkål
  • 300 g brysselkål (eller flower sprouts)
  • olivolja
  • flingsalt

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 2 msk japansk soja
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl neutral rapsolja
  • salt

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär grönkålen i stora bitar (tänk på att de krymper när de rostas).
  3. Massera in 2 msk olja i kålen.
  4. Sprid ut kålen på 2 plåtar med bakplåtspapper, kålen ska inte ligga för tätt. Strö över flingsalt.
  5. Rosta i ugnen ca 25 minuter tills kålen är krispig. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ånga. Låt sedan svalna.
  6. Höj ugnsvärmen till 225 grader.
  7. Ansa och halvera brysselkålen.
  8. Lägg brysselkålen på en plåt med bakplåtspapper och blanda med 2 msk olja. Strö över flingsalt.
  9. Rosta mitt i ugnen ca 15 minuter tills kålen har fått fin färg.

Majonnäs

  1. Knäck ner ägget i en kanna med tillhörande stavmixer.
  2. Tillsätt soja och vinäger.
  3. Häll på all olja och sänk ner stavmixern till botten av kannan. Sätt igång mixern och kör nedifrån och upp till en jämn och tjock majonnäs.
  4. Smaka av med mer soja eller salt.

Servering

  1. Dippa grönkålen och brysselkålen i majonnäsen.