Rostad grönsakssoppa med libabröd

Rostad grönsakssoppa med libabröd
Foto: Katarina Kling
Katarina Kling
Katarina Kling

Rostad grönsakssoppa med libabröd

19 ingredienser

Detta är en härlig soppa som blir extra mustig tack vare de ugnsrostade grönsakerna. Servera med rostat libabröd med färsk timjan.

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 1 röd paprika
  • 0,5 blomkål
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 2 tomater
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 400 ml kokosmjölk

Topping

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • färsk timjan, till dekoration

Rostat libabröd med färsk timjan

  • 2 libabröd
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala lök, vitlök och morot och skär i bitar. Kärna ur paprikan och skär i bitar tillsammans med blomkål, aubergine, zucchini och tomater. Lägg allt på en plåt klädd med bakplåtspapper, ringla över olivolja och ha på salt och peppar.
  3. Rosta grönsakerna i ugnen i 35–40 minuter tills de blivit mjuka och börjat fått färg.
  4. Lägg över de rostade grönsakerna i en stor kastrull och häll på buljong.
  5. Koka upp och låt sjuda i 10–15 minuter. Ha i kokosmjölk och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare.
  6. Toppa soppan med yoghurt och färsk timjan.
  7. Libabröd med färsk timjan
    Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Skär brödet i bitar och pensla med olivolja. Strö över flingsalt och färsk timjan.
  9. Rosta i ugnen tills bröden fått lite färg.