Rosmarinstekt älgfilé

Foto: Tv4
Rosmarinstekt älgfilé
25 ingredienser
30 m + tid i kyl
Rosmarinstekt älgfilé med västerbottenskroketter, palsternackschips och konjaksås är både festligt och gott.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Konjakssås
- 1 gul lök
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk tomatpuré
- 2 msk japansk soja
- 3 msk oxfond
- 3 dl grädde
- 1 msk svartvinbärsgelé
- peppar (10 drag med kvarnen)
- 5 cl cognac (grönstedts)
Älgfilé
- 500 g älgfilé
- 0,5 dl olivolja
- 100 g smör
- 2 kvistar färsk rosmarin
- salt
- peppar
Palsternacka
- 1 palsternacka
- frityrolja (matolja)
Västerbottenskroketter
- 4 potatisar, kokta och mosade (stora)
- 2 äggulor
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl Västerbottensost, riven
- frityrolja (matolja)
- 1 msk vetemjöl
- 1 ägg
- 2-3 dl ströbröd (eller panko)
Gör så här
Konjakssås
- Hacka och bryn löken.
- Rör ner dijonsenap, tomatpuré, soja och fond. Tillsätt grädden och smaka av med svartvinbärsgelé och peppar.
- Sila bort löken och låt det koka någon minut innan cognacen tillsätts.
Älgfilé
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär filén i 2–3 cm tjocka skivor.
- Stek dem i en stekpanna med olivolja, smör och kryddor. Se till att bitarna får en fin stekyta.
- Lägg köttbitarna på en plåt och tillaga tills temperaturen nått 55–57 grader. Använd helst en termometer för kontroll av köttet, det tar ca 10–15 minuter.
Palsternacka
- Skala palsternackan.
- Skiva palsternackan med en mandolin.
- Värm upp frityrolja i en kastrull på spisen till ungefär 170 grader.
- Lägg i palsternackchipsen och fritera tills de fått en fin gyllenbrun yta, max 5 minuter.
- Låt svalna på hushållspapper.
Västerbottenskroketter
- Skala potatisarna och koka dem mjuka. Mosa dem sedan.
- Blanda äggulorna med potatisen, mjöl och osten till en smet. Rulla bollar av smeten och ställ i kylen i ca 2 timmar.
- Lägg upp mjöl i en djup tallrik, vispa ägget i en annan och häll upp ströbrödet i en tredje.
- Rulla först bollarna i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet.
- Värm upp oljan till ca 175 grader.
- Fritera bollarna i ca 4 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lyft ur dem och låt dem rinna av på hushållspapper.