Rosmarinstekt älgfilé

Rosmarinstekt älgfilé
Foto: Tv4

Rosmarinstekt älgfilé

25 ingredienser

30 m + tid i kyl

Rosmarinstekt älgfilé med västerbottenskroketter, palsternackschips och konjaksås är både festligt och gott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Konjakssås

  • 1 gul lök
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk japansk soja
  • 3 msk oxfond
  • 3 dl grädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • peppar (10 drag med kvarnen)
  • 5 cl cognac (grönstedts)

Älgfilé

  • 500 g älgfilé
  • 0,5 dl olivolja
  • 100 g smör
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • salt
  • peppar

Palsternacka

  • 1 palsternacka
  • frityrolja (matolja)

Västerbottenskroketter

  • 4 potatisar, kokta och mosade (stora)
  • 2 äggulor
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • frityrolja (matolja)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2-3 dl ströbröd (eller panko)

Gör så här

  1. Konjakssås
    Hacka och bryn löken.
  2. Rör ner dijonsenap, tomatpuré, soja och fond. Tillsätt grädden och smaka av med svartvinbärsgelé och peppar.
  3. Sila bort löken och låt det koka någon minut innan cognacen tillsätts.
  4. Älgfilé
    Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Skär filén i 2–3 cm tjocka skivor.
  6. Stek dem i en stekpanna med olivolja, smör och kryddor. Se till att bitarna får en fin stekyta.
  7. Lägg köttbitarna på en plåt och tillaga tills temperaturen nått 55–57 grader. Använd helst en termometer för kontroll av köttet, det tar ca 10–15 minuter.
  8. Palsternacka
    Skala palsternackan.
  9. Skiva palsternackan med en mandolin.
  10. Värm upp frityrolja i en kastrull på spisen till ungefär 170 grader.
  11. Lägg i palsternackchipsen och fritera tills de fått en fin gyllenbrun yta, max 5 minuter.
  12. Låt svalna på hushållspapper.
  13. Västerbottenskroketter
    Skala potatisarna och koka dem mjuka. Mosa dem sedan.
  14. Blanda äggulorna med potatisen, mjöl och osten till en smet. Rulla bollar av smeten och ställ i kylen i ca 2 timmar.
  15. Lägg upp mjöl i en djup tallrik, vispa ägget i en annan och häll upp ströbrödet i en tredje.
  16. Rulla först bollarna i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet.
  17. Värm upp oljan till ca 175 grader.
  18. Fritera bollarna i ca 4 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lyft ur dem och låt dem rinna av på hushållspapper.